CPTPP bantu penggiat kimia Malaysia berkembang dalam pasaran dengan tarif semasa tinggi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


CPTPP bantu penggiat kimia Malaysia berkembang dalam pasaran dengan tarif semasa tinggi

CPTPP bantu penggiat kimia Malaysia berkembang dalam pasaran dengan tarif semasa tinggi

02 Ogo 2022

Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) bakal membuka akses dan membantu meningkatkan eksport peserta kimia Malaysia ke Kanada, Mexico dan Peru melalui daya saing harga yang lebih baik berikutan pemansuhan tarif yang ketara.

Pada masa ini, Kanada mengenakan tarif sehingga 270 peratus, Mexico (30 peratus) dan Peru (sembilan peratus), menurut Majlis Industri Kimia Malaysia (CICM) dalam kenyataan hari ini.

Katanya tarif yang tinggi menjejaskan produk utama yang dieksport ke negara-negara CPTPP, termasuk bahan kimia organik dan bukan organik.

Oleh itu, ia menggesa kerajaan untuk segera meratifikasi CPTPP bagi membolehkan industri kimia Malaysia meraih manfaat yang ditawarkan di bawah perjanjian itu.

“Berdasarkan pasaran domestik Malaysia yang kecil, strategi pelaburan tidak dapat dilaksanakan tanpa akses yang baik ke pasaran eksport lain.

“Negara-negara CPTPP menyumbang hampir 22 peratus (RM11 bilion) daripada eksport kimia Malaysia pada 2019. Destinasi eksport utama ialah Singapura, Jepun dan Vietnam,” katanya.

Dengan CPTPP, tarif ini akan dimansuhkan sepenuhnya menjelang tahun 2034 di semua negara CPTPP.

Menurut CICM, CPTPP juga dapat meningkatkan tarikan pelaburan Malaysia dan memacu pembangunan keupayaan tempatan, terutamanya dalam bahan kimia khusus dengan mewujudkan standard perlindungan yang tinggi untuk pelabur dan mengukuhkan lagi kelebihan daya saing Malaysia.

“Pelaburan asing dalam bahan kimia khusus akan turut menawarkan peluang pemindahan pengetahuan kepada pengeluar domestik.

“Ia akan memacu pembangunan keupayaan tempatan melalui bantuan teknikal dan program pembinaan kapasiti oleh rakan kongsi CPTPP. Ini berpotensi mengurangkan defisit perdagangan Malaysia dalam industri kimia,” menurut CICM.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon