MIDA puji usaha Jabil P.Pinang percepatkan automasi, pendigitalan Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA puji usaha Jabil P.Pinang percepatkan automasi, pendigitalan Malaysia

MIDA puji usaha Jabil P.Pinang percepatkan automasi, pendigitalan Malaysia

01 Ogo 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) memuji usaha Jabil Pulau Pinang dalam mempercepatkan inisiatif automasi dan pendigitalan melalui kerjasamanya dengan vendor tempatan di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA Datuk Arham Abdul Rahman berkata menerusi usaha Jabil itu, beliau berharap untuk melihat lebih banyak kerjasama, dalam dan seluruh industri, agar teknologi yang berpotensi dapat dimanfaatkan sepenuhnya dalam operasi mereka.

Ekonomi digital dijangka merangkumi 22.6 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia dan mewujudkan lebih 500,000 pekerjaan menjelang 2025.

“Menerusi inovasi dan sumbangan dalam bidang IR4.0 (Revolusi Industri 4.0), teknologi seperti kecerdasan buatan, robotik, realiti maya, internet pelbagai benda, dan analisis data raya, sektor pembuatan memainkan peranan yang memperkasakan dalam membina negara yang dipacu secara digital, berpendapatan tinggi dan peneraju serantau dalam ekonomi digital,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jabil, penyedia penyelesaian pembuatan global, menganjurkan bengkel automasi dan pendigitalan di kemudahan Batu Kawannya untuk mengukuhkan keupayaan automasinya untuk kecekapan operasi dan sumber yang lebih besar.

Bengkel berasaskan senario selama dua hari itu menyaksikan pemimpin projek Jabil Pulau Pinang menyerahkan cadangan automasi dan pendigitalan yang kemudiannya melalui proses simulasi dan demonstrasi oleh rakan kongsi peralatan dan pakar yang berkaitan.

Bengkel ini adalah sebahagian daripada satu siri program khusus, yang disusun untuk memperkasakan tenaga kerja sedia ada bagi meningkatkan kemahiran dan kemahiran semula untuk memenuhi permintaan pasaran yang berkembang dan mewujudkan pendekatan kreatif yang diterajui secara digital untuk menangani isu operasi biasa dalam pekerjaan.

Pengarah Urusan Jabil Pulau Pinang Tan Siew Jin berkata ketika automasi dan pendigitalan membolehkan Jabil membuka potensi baharu dalam bidang kecemerlangan operasi, manusia atau buruh manusia terus menjadi elemen kritikal dalam keupayaannya untuk bekerja di kilang yang paling progresif. 

“Dengan program peningkatan kemahiran, pembangunan dan latihan yang betul, jurutera dan juruteknik automasi kami yang terlatih dan bertauliah akan terus memberikan kami kelebihan dalam kecekapan teknikal, jadi kami mungkin memberikan pengalaman pelanggan, pembekal dan pekerja yang berbeza,” katanya.

Beliau berkata pandemik telah mewujudkan komuniti kejuruteraan dan pemimpin operasi yang kini dilengkapi dengan pemahaman yang lebih mendalam tentang penyelesaian perusahaan moden, peralatan untuk kerjasama dan keupayaan berasaskan awan.

“Kami telah melihat keupayaan yang diperkukuhkan untuk meningkatkan sistem pengeluaran dan rantaian nilai pembuatan sejak meneruskan penggunaan automasi dan pendigitalan kami.

“Dengan persekitaran operasi boleh dijangkakan yang membolehkan bakat mahir bekerja dengan selamat bersama mesin yang boleh belajar, berfikir dan bertindak, saya gembira kerana inisiatif kami merentasi pembuatan, industri dan kejuruteraan ujian adalah selaras dengan dorongan MIDA ke arah pembuatan dan perkhidmatan berteknologi tinggi,” katanya.

Tan berkata Jabil akan terus memainkan peranan yang jelas dalam kerjasama melalui perkongsian awam-swasta dan akademik, mewujudkan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia, dan secara aktif memanfaatkan peluang pemindahan teknologi merentas operasi globalnya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon