B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Penggunaan 5G dijangka sumbang US$5 trilion kepada ekonomi global menjelang 2025 – GSMA

Penggunaan 5G dijangka sumbang US$5 trilion kepada ekonomi global menjelang 2025 – GSMA

21 Okt 2021

Kumpulan perdagangan mudah alih GSM Association (GSMA) meramalkan penggunaan teknologi 5G dalam industri itu dijangka menyumbang kira-kira US$5 trilion (US$1=RM4.15) kepada ekonomi global menjelang tahun 2025.

Ketua GSMA Asia Pasifik (APAC) Julian Gorman berkata ini berikutan negara-negara di seluruh dunia semakin mendapat manfaat daripada peningkatan produktiviti dan kecekapan hasil daripada pertambahan penggunaan perkhidmatan mudah alih.

“Semua sektor ekonomi akan mendapat manfaat daripada 5G dalam tempoh ini dan industri utama seperti perkilangan, penjagaan kesihatan, pengangkutan, utiliti dan sektor awam telahpun mendapat manfaat daripada teknologi baharu untuk transformasi digital.

“Transformasi perusahaan akan memacu pertumbuhan ketara pada tahun-tahun akan datang dengan sektor pembuatan menjadi penyumbang terbesar kepada hasil global,” katanya pada sidang kemuncak GSMA Mobile 360 Asia Pasifik yang diadakan secara maya hari ini.

Semasa sidang kemuncak itu, GSMA mengumumkan pembentukan Komuniti Industri APAC 5G, ekosistem baharu yang ditubuhkan untuk mencari peluang dalam menyampaikan Industri 4.0 dan transformasi digital daripada rangkaian 5G, perkhidmatan awan, Internet Pelbagai Benda (IoT), data dan Kecerdasan Buatan (AI).

Tujuan Komuniti Industri 5G APAC adalah untuk memanfaatkan kesalinghubungan 5G agar rakyat, industri dan masyarakat berkembang maju.

“GSMA komited untuk memainkan peranan utama dalam menyokong dan memperkasakan kerja penting dan memulakan platform kerjasama bagi menyokong inovasi industri 5G, aplikasi dan peluang perniagaan dalam komuniti ini,” kata Gorman.

Komuniti itu disasarkan kepada pihak berkepentingan merentasi rantaian nilai termasuk kerajaan dan agensi, persatuan industri, penyedia rangkaian mudah alih, perusahaan dan pemain industri, penyedia penyelesaian, penganalisis, dan perunding.

Komuniti Industri APAC 5G terdiri daripada 12 ahli penyumbang, termasuk IoT sedia ada dan komuniti pasaran baharu 5G, yang mempunyai lebih daripada 500 ahli di lebih daripada 30 negara.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon