Pemain industri bot wajar rebut peluang MITI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pemain industri bot wajar rebut peluang MITI

Pemain industri bot wajar rebut peluang MITI

13 Feb 2022

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) membuka peluang kepada pengusaha industri bot untuk mendapatkan bantuan geran bagi mengembangkan lagi perniagaan.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Lim Ban Hong, berkata Geran Pembangunan dan Pemasaran (MDG) disediakan kepada pengusaha bot sebagai galakan untuk mereka melangkah jauh dalam memasarkan produk.

Katanya, pada masa sama, MITI menerusi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) turut menyediakan ruang kepada mereka menyertai pelbagai acara pameran dan jualan pada peringkat antarabangsa.

“Industri pembuatan bot dan kapal yang sedia mempunyai banyak potensi, bukan sahaja terhad kepada pengangkutan logistik ketika bencana banjir dan sektor perikanan, tetapi juga dalam sektor lain seperti pelancongan dan riadah.

“Justeru, pengusaha produk itu perlu mengambil peluang yang ada dan saya yakin mereka mampu menyaingi pengusaha bot lain dari luar negara,” katanya selepas menghadiri perasmian kilang Explorer Composite Sdn Bhd yang disempurnakan Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali di Pulau Gadong, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM), Datuk Azmi Hussain; Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali dan CEO Seafarer Explorer, Mike Thien.

Sementara itu, Sulaiman berkata, kerajaan negeri menyambut baik usaha pengurusan Seafarer Explorer yang menyediakan perkhidmatan bot bagi membantu mangsa banjir di beberapa negeri, baru-baru ini.

“Saya sangat berbangga melihat pencapaian Seafarer Explorer Group kerana bukan sahaja menjalankan perniagaan, malah mempunyai kumpulan tanggungjawab sosial korporat menerusi ‘team rescue’ untuk membantu mangsa yang berdepan dengan bencana banjir lalu,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon