MIDA, Bursa Malaysia dan CMM galakkan syarikat tempatan teroka pengumpulan dana alternatif - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, Bursa Malaysia dan CMM galakkan syarikat tempatan teroka pengumpulan dana alternatif

MIDA, Bursa Malaysia dan CMM galakkan syarikat tempatan teroka pengumpulan dana alternatif

15 Feb 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) mahu memberi peluang kepada perniagaan untuk belajar, menilai dan mempertimbangkan untuk mengumpul modal melalui pasaran awam dan swasta serta pilihan pembiayaan berasaskan pasaran seperti pendanaan awam ekuiti (ECF) yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Agensi pelaburan itu mengiktiraf cabaran kewangan dihadapi oleh pemain industri domestik terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan syarikat pertengahan (MTC) dalam melaksanakan rancangan pengembangan perniagaan mereka, kata Pengarah Bahagian Pelaburan Domestik MIDA, Sukri Abu Bakar.

“Platform penyelarasan pelaburan domestik MIDA atau DICP bertujuan untuk merapatkan perniagaan, teknologi dan keupayaan penyelidikan dengan pembiayaan modal yang diperoleh daripada pasaran awam dan swasta.

“Kami sentiasa bekerjasama dengan pengawal selia tempatan, penyedia teknologi dan institusi kewangan untuk memacu pertumbuhan perniagaan dengan memudahkan perkhidmatan sokongan perniagaan kepada PKS, ia penting kepada pelaburan langsung domestik kerana ia menghasilkan pertumbuhan ekonomi yang ketara,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

MIDA melalui DICP dengan Bursa Malaysia dan Capital Markets Malaysia (CMM) yang di bawah kawal selia SC telah memulakan siri seminar mereka mengenai ‘Business Growth through the Malaysian Capital Market’. 

Seminar yang julung kali diadakan di Port Dickson, Negeri Sembilan dianjurkan bersama dengan Invest Negeri Sembilan dan ia mendapat penyertaan sebanyak 35 syarikat dari Negeri Sembilan serta Melaka.

MIDA merancang menganjurkan lebih banyak seminar di seluruh negara pada tahun 2022.

Pengarah Pasaran Sekuriti Bursa Malaysia, Azhar Mohd Zabidi berkata inisiatif itu adalah cara terbaik untuk meningkatkan kesedaran dan mewujudkan pemahaman yang lebih baik dalam kalangan PKS dan MTC di seluruh Malaysia untuk memanfaatkan pasaran modal Malaysia melalui pelbagai saluran termasuk tawaran awam permulaan (IPO).

“IPO bukan sahaja akan memudahkan penjanaan modal untuk membantu memenuhi strategi pertumbuhan serta membuka peluang baharu untuk syarikat pada peringkat pertumbuhan yang berbeza,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon