Ni Hsin, Dongguan Tailing tandatangan Perjanjian OEM bagi pembuatan eBixon EV Bike - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ni Hsin, Dongguan Tailing tandatangan Perjanjian OEM bagi pembuatan eBixon EV Bike

Ni Hsin, Dongguan Tailing tandatangan Perjanjian OEM bagi pembuatan eBixon EV Bike

23 Mac 2022

Ni Hsin EV Tech Sdn. Bhd. iaitu anak syarikat milik penuh Ni Hsin Group Berhad memetrai Original Equipment Manufacturing Agreement (Perjanjian OEM) dengan Dongguan Tailing Motor Vehicle Co., Ltd. bagi pembuatan eBixon EV Bike.

Menerusi perjanjian itu, Dongguan Tailing akan menghantar eBison EV Bikes sebagai komponen separa siap pasang (SKD) termasuk alat ganti dan perisian manakala Ni Hsin akan memasang serta menguji serta melakukan kawalan kualiti kenderaan elektrik dua roda itu di Malaysia.

Pada 14 Oktober 2021, kedua-dua syarikat sudah memeterai perjanjian pembangunan kenderaan elektrik dua roda beradasarkan kepada model Dongguan Tailing sedia ada iaitu Model D-80 untuk tujuan komersial. 

Selepas kejayaan pembangunan prototaip itu, kedua-dua pihak meneruskan pembuatan kenderaan untuk komersial yang disahkan oleh Suruhanjaya Ekonomi Eropah (ECE), Standard Malaysia 2413 (MS2413) dan Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia.

Pengarah Ni Hsin EV Tech, Khoo Chee Kong berkata, penerokaan mereka dalam perniagaan e-mobiliti adalah sejajar dengan komitmen kumpulandalam mencari peluang di bawah kriteria kelestarian alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Beliau berkata, penerokaan itu mula memberikan pulangan menerusi Perjanjian OEM dan lesen pembuatan daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) pada Oktober 2021.

“eBixon EV Bike akan diguna sebagai mesin minuman mudah alih di BLACKBIXON Coffee di cafe@anywhere (mailto:cafe@anywhere), yang menghidangkan kopi BLACKBIXON kepada pelanggan kami di pelbagai lokasi di bandar-bandar di seluruh negara.

“Kami juga akan membangunkan model perniagaan untuk penghantaran akhir melalui eBixon EV Bike dan bakal dilancarkan pada suku ketiga 2022 dengan sasaran penghasilan 1,000 unit eBixon EV Bikes untuk tahun pertama,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Chee Kong berkata, pihaknya juga menyasarkan penjualan 50,000 unit eBixon EV Bikes di Asia Tenggara dalam masa tiga tahun berdasarkan kepada permintaan yang semakin meningkat dalam masa tiga ke 10 tahun mengatasi Eropah dan Asia Timur.

“Pertumbuhan ini disokong oleh pasaran e-dagangan di wilayah ini, yang bernilai AS$2.53 bilion (RM10.68 bilion) pada 2022 dan dijangka mencatat kadar pertumbuhan kompaun purata sebanyak 20.6% dalam tempoh lima tahun sehingga 2027 menurut data Pentadbiran Perdagangan Antarabangsa,” katanya.

Sumber: DagangNews

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon