B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


NCT Industrial Park akan tingkatkan pelaburan daripada pelabur tempatan dan asing

NCT Industrial Park akan tingkatkan pelaburan daripada pelabur tempatan dan asing

28 Dis 2022

NCT Group of Companies (NCT Group) bekerjasama dengan Dewan Perniagaan Malaysia-China (MCCC) untuk meningkatkan peluang pelaburan daripada pelabur tempatan dan antarabangsa melalui projek NCT Smart Industrial Park (NSIP) yang terletak di Selangor.

Menurut NCT Group dalam kenyataan hari ini, taman perindustrian terurus itu disasarkan untuk mewujudkan 50,000 peluang pekerjaan apabila siap. Ia akan menjadi hab global untuk industri semikonduktor, elektronik dan elektrik serta farmaseutikal.

“Kemampanan adalah teras NSIP dan projek itu merangkumi nilai alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG),” kata Pengurus Besar (Jualan dan Pemasaran) NCT Group dan Ketua Projek NSIP Eddy Lim Swee Shien.

Syarikat itu bekerjasama dengan kerajaan Hainan untuk menarik pelabur melabur dalam hartanah dan pembangunan NCT di bawah NSIP.

NCT turut bekerjasama rapat dengan cabang pelaburan kerajaan negeri, Invest Selangor, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia serta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk memberi pendedahan projek dengan memanfaatkan kumpulan pelabur dan rangkaian mereka.

Pembersihan tapak bermula pada awal bulan ini dan fasa 1A NSIP telah ditempah sepenuhnya. Terletak di Wilayah Pembangunan Bersepadu Selangor Selatan (IDRISS), ia dibangunkan sebagai pembangunan berteraskan Revolusi Perindustrian Keempat.

Pada Persidangan Usahawan Malaysia-China ke-12 (MCEC 2022) baru-baru ini, Lim berkata NSIP dibangunkan dengan kriteria penilaian GreenRE.

Beliau berkata projek itu disokong oleh Telekom Malaysia Bhd, Solarvest Holdings Bhd dan Samaiden Group Bhd serta penggiat lain yang sejajar dengan visi NCT untuk menyumbang ke arah mengurangkan jejak karbon industri.

Katanya NCT telah meningkatkan pendigitalan kemudahan NSIP secara menyeluruh melalui kerjasama dengan pemain industri untuk menampilkan infrastruktur termaju, analisis data terkini, kecerdasan buatan dan teknologi ‘Internet of Things’ untuk meningkatkan produktiviti dan memaksimumkan pulangan ke atas pelaburan pelabur.

“Terdapat ciri-ciri pencegahan banjir dan sistem trafik pintar di dalam dan sekitar kemudahan itu untuk mengurus aliran trafik dengan lebih baik,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon