N.Sembilan jangka sumbang 15 peratus kepada KDNK menerusi MVV 2.0 - Aminuddin - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


N.Sembilan jangka sumbang 15 peratus kepada KDNK menerusi MVV 2.0 – Aminuddin

N.Sembilan jangka sumbang 15 peratus kepada KDNK menerusi MVV 2.0 – Aminuddin

29 Sep 2021

Negeri Sembilan dijangka menyumbang kira-kira 15 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menerusi projek Malaysia Vision Valley 2.0 (MVV 2.0), kata Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Beliau berkata kerajaan negeri telah memohon daripada kerajaan Persekutuan supaya insfrastruktur seperti jalan, paip dan kemudahan lain diberi keutamaan.

“Perkara itu telah diutarakan ketika sesi perbincangan dan mesyuarat antara beberapa kementerian yang terlibat termasuk Kementerian Kewangan dan Kementerian Kerja Raya sebelum ini,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco di Wisma Negeri di sini, pada Rabu.

Beliau berkata kerajaan negeri turut membincangkan mengenai pembangunan MVV di kawasan lain seperti di Port Dickson.

MVV 2.0 merupakan rancangan jangka panjang pembangunan Negeri Sembilan ke arah menjadi negeri maju yang memiliki pembangunan metropolis bertaraf dunia sekali gus memberi impak kepada ekonomi negara menerusi pelaburan tempatan dan antarabangsa.

Pembangunan berkeluasan 153,411 hektar tersebut merangkumi daerah Seremban dan Port Dickson.

MVV 2.0 menumpukan empat pemacu ekonomi iaitu industri berteknologi tinggi, industri perkhidmatan dan pelancongan, sektor pendidikan dan penyelidikan berasaskan kemahiran serta industri perkhidmatan khas atau aktiviti berkaitan hab logistik, penerbangan dan maritim.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon