MIDA galak pengeluar batik mengautomasikan, memodenkan industri - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA galak pengeluar batik mengautomasikan, memodenkan industri

MIDA galak pengeluar batik mengautomasikan, memodenkan industri

29 Okt 2021

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) menyasarkan untuk memartabatkan industri batik Malaysia melalui penggunaan teknologi baharu dan pembangunan model perniagaan hijau.

Ini kerana kerajaan telah mengiktiraf kepentingan industri kotej sebagai warisan dan kebanggaan negara, manakala kepakaran tukang tempatan perlu dipelihara dan dipertingkatkan lagi, kata MIDA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas menyempurnakan Minggu Batik maya selama lima hari dari 25-29 Oktober 2021.

“Syarikat harus mengautomasikan dan memodenkan dalam bidaan mereka untuk mengurangkan kos keseluruhan dan meningkatkan kecekapan untuk bersaing dengan lebih baik, sambil mempelbagaikan operasi mereka ke pasaran baharu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MIDA Arham Abdul Rahman dalam ucapan alualuannya pada majlis tersebut.

Program yang bertemakan — Menggiatkan Semula Industri Batik Malaysia, dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Batik Malaysia, Yayasan Budi Penyayang Malaysia, Persekutuan Fesyen, Tekstil dan Pakaian Malaysia, dan Kraftangan Malaysia.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Lokman Hakim berkata industri batik mesti ditransformasikan melalui penggunaan amalan hijau untuk menonjol di peringkat global.

“Ini penting kerana ia selari dengan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus yang ditetapkan dalam pelbagai dasar kerajaan seperti Rancangan Malaysia Ke-12, Aspirasi Pelaburan Nasional dan Rangka Tindakan Perdagangan Nasional.

“Pereka batik mesti berusaha untuk menggabungkan kreativiti mereka dengan inovasi bagi memastikan batik Malaysia lebih mudah dipasarkan ke seluruh dunia.

Kemampanan termasuk penggunaan teknologi adalah cadangan nilai yang kukuh yang menarik minat khalayak antarabangsa,” katanya.

Acara ini menampilkan perintis usahawan batik yang mempamerkan produk dan identiti jenama mereka melalui Pameran Batik dan Lawatan Kilang Maya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon