MIDA dan FSI bertemu berkongsikan pandangan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA dan FSI bertemu berkongsikan pandangan

MIDA dan FSI bertemu berkongsikan pandangan

27 Sep 2021

Pelbagai pandangan dikongsi bersama dalam satu pertemuan diantara Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Persekutuan Industri Sabah (FSI).

Pengarah MIDA Wong Tiang Sing berkata, pertemuan yang dilakukan pada Jumaat lepas mendapat sambutan baik daripada Presiden FSI Richard Lim serta para ahli majlisnya.

“Terdapat beberapa perkara yang dibincangkan dalam pertemuan ini, antaranya dasar pelaburan terkini, insentif cukai dan pelbagai kemudahan disediakan kerajaan dalam menggunapakai insentif automasi serta ‘Industry4wrd’ kepada ahli-ahli FSI.

“Selain itu, perkara mengenai kos pengangkutan dan bahan mentah yang tinggi juga dibincangkan, isu-isu banjir yang menjejaskan perniagaan serta banyak lagi,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau juga meminta FSI untuk terus bekerja rapat dengan MIDA khususnya dalam perkongsian maklumat dan membantu pengusaha industri tempatan.

Katanya, FSI boleh menjadi ‘jambatan’ komunikasi diantara MIDA dengan para pemain industri di Sabah khususnya mereka yang belum berdaftar dengan MIDA.

Sementara itu, Richard menjelaskan pihaknya mengalu-alukan permintaan MIDA dan akan terus menyokong serta membantu dalam perkongsian maklumat kepada para pemain industri di Sabah.

“Kami akan berusaha untuk mendapatkan maklum balas daripada pemain industri kepada pihak MIDA khususnya mengenai perkara-perkara yang dibincangkan,” katanya.

Sumber: Utusan Borneo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon