Malaysia perlu dasar pelaburan berdaya saing tinggi - Dr Mahathir - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia perlu dasar pelaburan berdaya saing tinggi – Dr Mahathir

Malaysia perlu dasar pelaburan berdaya saing tinggi – Dr Mahathir

19 Jun 2022

Malaysia perlu mempunyai dasar pelaburan yang berdaya saing tinggi bagi memperkayakan negara sekali gus dapat mengatasi isu kemiskinan masyarakat.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tanpa dasar pelaburan yang mesra pelabur serta infrastruktur dan pentabdiran pelabur yang cekap, ramai pelabur akan lebih tertarik untuk melabur di negara Asia Tenggara lain seperti Indonesia. 

“Saya baru sahaja ke Indonesia dan mendapati sekarang ini, ramai pelabur berminat untuk melabur di Indonesia kerana kependudukannya yang berjumlah 270 juta orang telah membuka pasaran yang lebih besar berbanding Malaysia yang hanya mempunyai populasi lebih 30 juta. 

“Kos pengeluaran di Indonesia juga lebih rendah daripada kita jadi untuk itu, kita perlu mencari jalan supaya perkara ini dapat diatasi,” katanya pada sidang media Forum Kemiskinan Rakyat Malaysia Pasca Pandemik anjuran Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) di sini, hari ini. 

Dr Mahathir berkata melalui dasar pelaburan yang baik, beliau percaya banyak peluang pekerjaan dan industri baharu dapat diwujudkan termasuk berkaitan dengan bekalan alat ganti.

“Jadi pelaburan menjadi satu perkara yang memperkayakan negara. Tanpa pelaburan negara akan jadi miskin dan kalau pelabur tidak dilayan dengan baik dan tiada dasar yang menarik maka saya percaya orang seperti Elon Musk umpamanya memilih untuk pergi ke Indonesia,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata kemiskinan memang melibatkan semua kaum di negara ini tetapi dalam kalangan masyarakat Melayu, keadaannya lebih teruk sehingga kadang-kadang memaksa mereka menjual harta dimiliki termasuk tanah demi kelangsungan hidup.

Katanya kerana itu, kemiskinan harus diatasi tetapi kejayaan untuk menanganinya adalah bergantung kepada kemahuan masyarakat Melayu sendiri. 

“Kalau mereka tidak memberi respons yang baik terhadap segala peluang yang ada untuk atasi kemiskinan maka ia (usaha banteras kemiskinan) tidak akan dapat dijayakan kerana ia bergantung pada kebolehan dan sifat kita, sama ada hendak mencari jalan yang mudah atau sebaliknya,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon