B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia Jangka Perdagangan Lebih Rancak Selepas Muktamadkan Perjanjian CPTPP, RCEP Pada 2022

Malaysia Jangka Perdagangan Lebih Rancak Selepas Muktamadkan Perjanjian CPTPP, RCEP Pada 2022

14 Dis 2022

 Malaysia mencatatkan sejarah penting dalam perdagangan serantau pada 2022 apabila negara akhirnya memuktamadkan dua perjanjian utama – Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

Malaysia memuktamadkan perjanjian CPTPP pada 30 Sept, menjadikannya negara kesembilan daripada 11 negara yang telah meratifikasi perjanjian itu manakala RCEP berkuat kuasa pada 18 Mac, menyaksikan Malaysia sebagai negara ke-12 menandatangani perdagangan berkenaan.

CPTPP akan semarakkan pertumbuhan ekonomi

Selepas bertahun-tahun pertimbangan terperinci, perundingan yang meluas dan penilaian yang teliti, pengesahan CPTPP akhirnya berjaya dilakukan pada 30 Sept dan berkuat kuasa pada 29 Nov.

Malaysia menandatangani pakatan ini pada 2018. Perjanjian ini telah pun diratifikasi dan dilaksanakan secara berperingkat sejak Disember 2018 oleh Australia, Kanada, Jepun, Mexico, New Zealand, Singapura, Vietnam dan Peru.

Berdasarkan penemuan analisis kos-faedah (CBA) yang dijalankan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), CPTPP pastinya akan mengangkat keunggulan Malaysia sebagai ekonomi perdagangan global dengan jumlah perdagangan dijangka meningkat kepada US$655.9 bilion (US$1=RM4.40) menjelang 2030.

Menurut analisis CBA yang diterbitkan kementerian itu pada 25 Julai 2022, Malaysia diunjur mencapai keluaran dalam negara kasar (KDNK) yang lebih tinggi sebanyak USS$56.5 bilion (US$1=RM4.40) dalam tempoh 2021-2030.

CPTPP turut menawarkan peluang akses pasaran baharu untuk Malaysia seperti Kanada, Mexico dan Peru, yang tidak mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengannya.

MITI berkata berdasarkan data 2021 daripada Bank Dunia, ketiga-tiga pasaran baharu ini secara kolektif mewakili populasi lebih 200 juta orang dengan gabungan KDNK lebih US$3.5 trilion – 9.4 kali lebih besar daripada ekonomi Malaysia.

Dalam pada itu, China, Ecuador dan Taiwan telah menyerahkan permohonan masing-masing untuk menjadi ahli CPTPP tahun lepas manakala United Kingdom (UK) kini dalam proses “rundingan penyertaan/penerimaan” CPTPP.

Semasa Mesyuarat Suruhanjaya CPTPP ke-6 yang diadakan di Singapura pada awal Oktober, Menteri Kanan MITI pada ketika itu Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata pakatan itu akan menambah lagi dorongan kepada usaha pemulihan ekonomi Malaysia yang berterusan.

Kebanyakan pemain industri memuji ratifikasi itu, tetapi terdapat kumpulan tertentu menggesa kerajaan baharu pasca-PRU15 pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik diri daripada CPTPP, dengan alasan perjanjian perdagangan bebas itu lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.

Namun begitu, Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) berkata menarik diri daripada perjanjian perdagangan CPTPP akan memudaratkan reputasi antarabangsa dan kepentingan perdagangan Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Tricia Yeoh berkata menarik diri daripada perjanjian perdagangan itu bukan sahaja akan menafikan hak Malaysia daripada banyak faedah perdagangan dan akses pasaran tetapi juga akan menjejaskan kredibiliti antarabangsanya dalam kalangan pelabur asing.

“Ia mengambil masa kira-kira lapan tahun rundingan sebelum Malaysia akhirnya menandatangani perjanjian itu pada 2018. Selepas itu ia mengambil masa empat tahun lagi sebelum Malaysia akhirnya meratifikasinya pada akhir tahun ini.

“(Sekiranya) pusingan U dilakukan sekarang, ia mungkin boleh menakutkan pelabur asing yang sememangnya mahukan kestabilan dalam negara rakan kongsi,” kata Yeoh.

Kerajaan baharu masih belum memberikan arahan yang jelas mengenai pendiriannya terhadap CPTPP.

RCEP: Memanfaatkan pasaran berpopulasi 2.2 bilion

Sementara itu, perjanjian RCEP pula telah membuka jalan kepada negara untuk bergabung ke dalam perjanjian perdagangan bebas (FTA) terbesar dunia yang melibatkan 15 negara, dengan jumlah penduduk melebihi 2.2 bilion.

Bertonggakkan sistem perdagangan pelbagai hala berasaskan peraturan, ia akan membolehkan Malaysia menikmati ekosistem perdagangan dan pelaburan global, mendapat manfaat daripada penghapusan akhir sekitar 90 peratus tarif dalam kalangan ahli.

Menurut MITI, kelebihan lain yang akan diperoleh termasuk liberalisasi perdagangan selanjutnya, merangkumi penghapusan halangan bukan tarif, peningkatan kemudahan perdagangan serta pemansuhan halangan kepada sektor perkhidmatan.

Ia juga akan menyaksikan peningkatan persekitaran perniagaan melalui peraturan berkaitan perlindungan harta intelek, amalan perolehan kerajaan dan e-dagang.

Seterusnya MITI berkata penubuhan RCEP meletakkan rantau Asia-Pasifik sebagai pusat graviti baharu bagi perdagangan global, melonjakkan perdagangan antara wilayah/rantau sebanyak hampir US$42 bilion (US$1= RM4.40).

“Dalam kalangan negara ASEAN, Malaysia dijangka menjadi penerima terbesar perjanjian itu dari segi keuntungan dalam eksport, dengan unjuran peningkatan US$200 juta,” katanya.

RCEP, yang melengkapkan agenda pembangunan Pertubuhan Perdagangan Dunia, akan meningkatkan pengiktirafan terhadap peranan perusahaan kecil dan sederhana, termasuk perusahaan mikro, dalam menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, pekerjaan dan inovasi.

Ketika dunia beransur pulih daripada kesan ekonomi akibat pandemik COVID-19, RCEP menampilkan alat penting untuk menggiatkan semula perniagaan dan aktiviti ekonomi melalui pengurangan ketara dalam halangan perdagangan di seluruh rantau ini.

Disifatkan sebagai FTA terbesar di dunia, RCEP telah ditandatangani dalam kalangan 15 negara pada 15 Nov 2020, selepas melalui 31 pusingan rundingan sepanjang lapan tahun lalu.

Negara-negara tersebut adalah Malaysia, Brunei, Singapura, Vietnam, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Thailand, China, Korea Selatan, Australia, Jepun dan New Zealand.

Secara keseluruhannya, negara-negara ini menyumbang hampir satu pertiga daripada populasi global dan keluaran dalam negara kasar (KDNK) dunia.

Mencergaskan semula ekonomi APEC selepas pandemik

Semasa Mesyuarat Pemimpin Ekonomi (AELM) Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) ke-29 di Bangkok bulan lepas, Malaysia menggalakkan ahlinya untuk menubuhkan platform kerjasama yang menangani keperluan kewangan dan menyokong penyertaan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dalam urus niaga perdagangan antarabangsa.

Ketua Setiausaha Negara (Malaysia) Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata PMKS ialah enjin pertumbuhan rantau ini, dengan menyatakan kumpulan ini mewakili kira-kira 95 peratus perniagaan global dan menyumbang 60 peratus pekerjaan merentas ekonomi di semua peringkat pembangunan.

Bagaimanapun, Mohd Zuki dalam kapasitinya sebagai Wakil Khas Perdana Menteri berkata pandemik COVID-19 menyebabkan PMKS beroperasi dalam keadaan aliran tunai yang ketat.

“Dalam hal ini, Malaysia ingin menekankan kepentingan saranan Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC) kepada para pemimpin dan menggalakkan ekonomi APEC mempertimbangkan penubuhan platform kerjasama yang membawa bersama pihak berkepentingan sektor awam dan swasta untuk meneroka penyelesaian yang nyata,” kata Mohd Zuki pada sesi di AELM ke-29.

Beliau menambah untuk mencapai ekonomi serantau yang dinamik dan saling berkaitan seperti yang dibayangkan Visi Putrajaya 2040, asas yang kukuh untuk pertumbuhan disokong dengan baik oleh pemain ekonomi yang berdaya saing termasuk dan khususnya PKS, adalah penting.

Dipengerusikan Thailand dan berpandukan tema ““Open. Connect. Balance”, Minggu Pemimpin Ekonomi APEC, sidang kemuncak pertama kumpulan itu dalam tempoh empat tahun diadakan di Queen Sirikit National Convention Centre dari 14-19 Nov.

Mesyuarat 2019 telah dibatalkan kerana situasi domestik di negara tuan rumah Chile manakala mesyuarat pada 2020 dan 2021 diadakan secara maya.

CPTPP, sekiranya kerajaan memutuskan untuk tidak melakukan pusingan U, dijangka dapat melengkapkan keuntungan yang disediakan RCEP dan kedua-dua perjanjian itu dipandang tinggi dalam memberi manfaat kepada negara dan rakyat.

Kedua-dua pakatan akan mencergaskan aktiviti perdagangan dan pertumbuhan ekonomi selain membantu mewujudkan lencongan perdagangan dengan lebih banyak negara mengalihkan sumber mereka ke rantau Asia-Pasifik, termasuk Malaysia, di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi global yang lembap dan pelbagai masalah yang dijangkakan tahun depan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon