B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Huawei, Progressture Solar, JJ-LAPP
bekerjasama majukan peralihan digital hijau
Malaysia

Huawei, Progressture Solar, JJ-LAPP
bekerjasama majukan peralihan digital hijau
Malaysia

14 Dis 2022

Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd (Huawei) memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Progressture Power Sdn Bhd (Progressture Solar) dan JJ-LAPP (M) Sdn Bhd (JJ-LAPP) untuk usaha tenaga solar syarikat itu.

Selain itu, kerjasama itu juga bagi membangunkan projek dalam tenaga boleh diperbaharui, infrastruktur ICT hijau, penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan untuk bersama-sama mempercepatkan peralihan digital hijau di Malaysia.

MoU itu akan meletakkan Huawei dan JJ-Lapp sebagai rakan kongsi pilihan untuk bakal pelanggan mencari penyelesaian ‘cleantech’ yang boleh dipercayai, selamat dan terjamin serta menetapkan kemajuan solar sebagai penyedia perkhidmatan utama membantu kedua-dua syarikat tempatan dan multinasional beralih kepada pelepasan karbon sifar-bersih.

Kerjasama strategik antara ketiga-tiga syarikat itu ditetapkan untuk menjadi pilihan penyelesaian untuk peralihan tenaga digital, khusus untuk pelanggan komersial dan industri (C&I).

MoU itu ditandatangani oleh Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Operasi Progressture Solar, Ng Yew Weng; Pengurus Besar JJ-LAPP, Chang Chee Keong dan Naib Presiden Kumpulan Perniagaan Kuasa Digital Huawei Malaysia, Chong Chern Peng.

Ng berkata, kerjasama strategik ini mengukuhkan komitmen bersama untuk memanfaatkan
teknologi bersih dan mencapai neutraliti karbon menjelang 2050.

“Huawei dan JJ-Lapp menyokong kami dalam menyediakan penyelesaian teknologi ini untuk perniagaan untuk menerima pakai amalan hijau sambil mengurangkan jejak karbon mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Chang pula berkata, syarikat komited untuk menyediakan penyelesaian yang boleh dipercayai dan mampan serta perkhidmatan untuk mencapai matlamat dan misi neutraliti karbon.

“Ia telah menjadi misi bersama JJ-LAPP, Huawei dan Progressture Solar untuk memastikan kerjasama kami menyampaikan penyelesaian, teknologi, produk dan perkhidmatan kami kepada komersil, segmen industri dan kediaman ke arah merealisasikan matlamat neutraliti karbon,” katanya.

Sementara itu, Chong berkata, ia menunjukkan komitmen Huawei Malaysia untuk pelanggan menyokongnya dalam mencari penyelesaian teknologi tenaga bersih untuk memacu inisiatif mesra alam.
“Dalam jangka masa panjang, portfolio projek solar kami akan dapat mewujudkan aliran pendapatan berulang,” katanya.

Sumber: DagangNews

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon