Kulim Hi-Tech Park tarik pelaburan tertinggi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kulim Hi-Tech Park tarik pelaburan tertinggi

Kulim Hi-Tech Park tarik pelaburan tertinggi

23 Mei 2022

Kulim Hi-Tech Park (KHTP) berjaya menarik pelaburan sebanyak RM20 bilion bermula Januari hingga Mei tahun ini melepasi sasaran pelaburan Kedah sebanyak RM10 billion setahun.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, jumlah itu membabitkan kira-kira lima pelabur yang telah disahkan oleh Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

Menurutnya, angka itu dijangka terus meningkat dengan lebih banyak penglibatan pelaburan sehingga penghujung tahun ini.

“Bagaimanapun butir mengenai perkara itu tidak dapat diumumkan lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media ketika menghadiri majlis rumah terbuka Aidilfitri dan merasmikan penutupan mesyuarat agung tahunan Pusat Pembangunan Kemahiran Industri dan Pengurusan Kedah Darul Aman (Kismec) Kulim, Kedah di sini pada Isnin.

Hadir sama, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Awang Hashim dan Exco Industri dan Pelaburan, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Pengajian Tinggi Kedah, merangkap Pengarah KISMEC Sdn Bhd, Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail.

Sinar Harian sebelum ini melaporkan keputusan Ferrotec Holdings Corporation (Ferrotec) menubuhkan fasiliti pembuatan berteknologi tinggi di KHTP akan memacu pembangunan bakat tempatan dan mengukuhkan cadangan nilai Malaysia dalam rantaian bekalan global.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, langkah Ferrotec adalah bukti kesediaan bakat tempatan, kekuatan serta keupayaan ekosistem pembuatan dan perniagaan negara.

Sumber: Sinar Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon