Kilang PPE Iconic Worldwide penuhi permintaan global - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kilang PPE Iconic Worldwide penuhi permintaan global

Kilang PPE Iconic Worldwide penuhi permintaan global

16 Jan 2022

Iconic Worldwide Bhd melancarkan pembukaan kemudahan pengeluaran sarung tangan dan pelitup muka yang bernilai RM200 juta di sini.

Pengarah Eksekutifnya, James Tan, berkata syarikat itu yakin permintaan untuk sarung tangan dan pelitup muka akan terus meningkat lebih-lebih lagi dengan kemunculan varian baharu seperti Omicron, di sebalik langkah vaksinasi yang meluas di seluruh dunia.

Katanya, walaupun Iconic Worldwide agak baharu dalam pasaran pembuatan peralatan pelindung diri (PPE), pengiktirafan antarabangsa yang diperolehnya termasuk daripada Pentadbiran Ubat-Ubatan dan Makanan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan permintaan menggalakkan daripada bakal pelanggan, menjadikannya salah satu penerima manfaat utama.

“Kilang ini memulakan operasi pengeluaran sarung tangan getah dengan enam barisan celupan sarung tangan berganda dan akan meningkat kepada 12 barisan celupan sarung tangan berganda menjelang Mac 2022. Selain itu, 20 barisan pengeluaran pelitup muka perubatan beroperasi sejak Julai 2021.

“Kilang yang dibina di atas tanah seluas 2.23 hektar ini dijangka menghasilkan kapasiti pengeluaran minimum sebanyak 3.3 bilion keping sarung tangan dan 220 juta keping pelitup muka pakai buang setahun.

“Kumpulan sudah menerima tempahan besar-besaran untuk sarung tangan dan pelitup muka kebanyakannya dari AS, Eropah, Afrika dan Asia, yang meletakkan Iconic Worldwide di landasan yang betul untuk menjadi peserta utama dalam pasaran global dalam tempoh lima tahun ini,” katanya pada majlis pelancaran kilang itu di sini, pada Sabtu.

Pelancaran kilang berautomasi tinggi itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Yang turut hadir, Pengarah Urusan Iconic Worldwide, Datuk Tan Kean Tet.

Perasmian kilang itu dibuat dalam tempoh kurang sebulan selepas Iconic Worldwide memperoleh kelulusan pemberitahuan prapasaran 510 (k) FDA AS untuk mengedarkan sarung tangan gred perubatan di seluruh negara itu.

Pada suku ketiga dan keempat tahun kewangan semasanya, Iconic Worldwide akan menghantar kira-kira 500 juta keping sarung tangan nitril ke AS, Eropah, Afrika, Timur Tengah dan Asia Tenggara.

Tan berkata, bagi tahun kewangan 2022 yang berakhir 31 Mac 2022, syarikat mengunjurkan yang segmen PPE akan menyumbang kira-kira 25 peratus kepada pendapatan kumpulan, manakala 60 peratus oleh hartanah dan lima peratus daripada pelancongan.

“Namun, menjelang tahun kewangan 2023, segmen PPE akan menyumbang 70 peratus kepada pendapatan kumpulan, 25 peratus oleh hartanah dan selebihnya daripada segmen pelancongan.

“Ketika ini, sumbangan daripada pelitup muka dan sarung tangan getah kepada pendapatan kumpulan adalah seimbang iaitu 50:50, namun selepas barisan celupan sarung tangan berganda meningkat kepada 12 daripada enam, sarung tangan getah akan menjadi penyumbang utama iaitu 80 peratus manakala selebihnya daripada pelitup muka,” katanya.

Beliau menambah, Iconic Worldwide turut merancang untuk melabur kira-kira RM20 juta lagi bagi menjadikan proses automasi di kilang kepada 100 peratus berbanding 80 peratus ketika ini.

“Proses itu dijangka akan mengambil masa setahun untuk dilaksanakan dan pelaburan akan menggunakan dana dalaman kumpulan,” katanya.

Mengenai perancangan untuk projek hartanahnya pada tahun ini, beliau berkata kumpulan bercadang untuk melancarkan projek perumahan bertingkat mampu milik di Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada pertengahan 2022i.

“Projek hartanah bercampur yang akan turut mengandungi lot komersial ini akan menawarkan 700 unit kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM200 juta,” katanya.

Iconic Worldwide ketika ini mempunyai simpanan tanah sebesar 20.23 hektar di Melaka, Port Dickson, Negeri Sembilan, Johor dan Pulau Pinang.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon