Kekurangan tenaga kerja mahir sektor E&E ditangani - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kekurangan tenaga kerja mahir sektor E&E ditangani

Kekurangan tenaga kerja mahir sektor E&E ditangani

13 Jun 2022

Kerajaan bersetuju melaksanakan beberapa perkara bagi menangani isu kekurangan tenaga kerja mahir yang serius dalam sektor elektrik dan elektronik (E&E), kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri berkata, mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) hari ini antara lain bersetuju melaksanakan ‘Program Train and Place untuk Jurutera dan Juruteknik’ kepada masing-masing 1,000 jurutera dan juruteknik.

Beliau berkata, kerajaan juga bersetuju memperbaiki dan mempercepat mekanisme pengambilan ekspatriat dan pekerja asing.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Kementerian Sumber Manusia akan menyelaras dengan Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia untuk segera menangani isu kekurangan tenaga kerja ini.

“Kerajaan komited terhadap kajian berdaya maju dan berpotensi dimanfaatkan secara strategik bagi mendepani cabaran global bagi menjamin ekosistem sekuriti makanan lebih inklusif dan menyeluruh demi kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH) akan terus berusaha memodenkan peraturan berkaitan perniagaan bagi melonjakkan produktiviti dan daya saing negara.

Tegasnya, mesyuarat turut bersetuju memperkukuhkan pelaksanaan MyMudah di semua kementerian, agensi Persekutuan, negeri, pihak berkuasa tempatan (PBT) serta persatuan perniagaan.

“Mesyuarat juga bersetuju merancakkan lagi program uji kaji peraturan yang dikelola oleh Unit MyMudah dengan sasaran penyelesaian isu dalam tempoh 60 hari berbanding enam hingga 12 bulan sebelum ini.

“Temu duga pekerja asing akan dilaksanakan di negeri berbanding hanya di pusat sehenti (OSC) Kementerian Sumber Manusia di Putrajaya.

“Kerajaan akan memperkasakan OSC yang membabitkan semua kementerian dan agensi berkaitan proses kemasukan pekerja asing,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon