Dasar baharu perlu untuk rancakkan industri berkaitan EV di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Dasar baharu perlu untuk rancakkan industri berkaitan EV di Malaysia

Dasar baharu perlu untuk rancakkan industri berkaitan EV di Malaysia

13 Jun 2022

Malaysia perlu melaksanakan dasar baharu untuk menangani pelbagai isu mengenai kenderaan elektrik (EV) kerana sektor itu semakin berkembang pesat di negara ini, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata dengan penggunaan EV yang semakin berleluasa di seluruh dunia, semestinya negara ini juga tidak terkecuali daripada arus pembangunan teknologi itu.

“Kita memerlukan ekosistem mencukupi yang akan menyokong penggunaan EV pada masa hadapan kerana pada masa ini, kita kekurangan infrastruktur bagi menyokong teknologi berkenaan,” katanya dalam hantaran menerusi Facebook beliau hari ini.

Hantaran itu turut memaparkan Wee menerima kunjungan hormat daripada Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Alpha ESS Co Ltd Alfred Wang, dengan kedua-dua mereka bertukar pandangan mengenai pembangunan EV. Alpha ESS adalah penyelesaian storan tenaga global dan pembekal perkhidmatan.

Turut hadir ialah Naib Presiden dan Pengasas Bersama Alpha ESS Zoe Zhang dan Pengurus Besar di Malaysia Arthur Liu.

Wee berkata seiring mencapai matlamat pengangkutan hijau, sudah tiba masanya untuk negara ini menjalankan kajian mendalam mengenai rancangan pelaksanaan memperkenalkan lebih banyak stesen pengecasan di tempat awam termasuk pusat beli-belah dan lebuh raya, serta mencari penyelesaian terhadap pelupusan bateri lama.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon