Pharmaniaga rancang kembang pasaran ke luar negara - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pharmaniaga rancang kembang pasaran ke luar negara

Pharmaniaga rancang kembang pasaran ke luar negara

13 Jun 2022

Pharmaniaga Bhd merancang untuk mengembangkan pasarannya ke United Kingdom (UK), Turkiye serta rantau Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA) dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang selain turut mengukuhkan operasinya di Indonesia.

Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Zulkarnain Md Eusope berkata ketika ini Pharmaniaga sedang giat mengadakan perbincangan dengan negara-negara tersebut. 

“Kami sedang melihat untuk memudahkan proses (memasuki pasaran UK) menerusi produk yang telahpun berdaftar (di negara itu) dan tidak dijual dengan betul di pasaran UK,” katanya kepada pemberita selepas mengumumkan prestasi kewangan kumpulan bagi suku pertama yang berakhir 31 Mac, 2022, di sini, hari ini. 

Zulkarnain berkata terdapat potensi pasaran yang amat besar belum dimanfaatkan di Indonesia yang perlu diteroka.

“Kami sedang merombak model perniagaan semasa cabang logistik dan pengedaran senaraian awam kami, PT Millenium Pharmacon International Tbk di Jakarta, dan mengembangkan portfolio produk cabang pembuatan kami, PT Errita Pharma di Bandung,” katanya. 

Menerusi pelan perniagaan strategik dan pemasaran agresif, Pharmaniaga menyasar meningkatkan lagi keuntungan unitnya di Indonesia pada suku-suku akan datang, kata Zulkarnain.

Sementara itu mengenai kenaikan harga bahan farmaseutikal aktif (API)  beliau berkata kumpulan itu ketika ini mempunyai stok penimbal tiga hingga enam bulan. 

“Ada beberapa produk farmaseutikal yang terjejas disebabkan kekurangan API, tetapi kami tidak bergantung kepada hanya satu pembekal bagi API.

“Kami ada sekurang-kurangnya tiga pembekal sekarang,” katanya sambil menambah kumpulan itu akan terus memantau turun naik harga API. 

Zulkarnain juga mendedahkan bahawa Pharmaniaga kini sedang memuktamadkan perjanjian lanjutan kontrak logistik dan pengedaran dengan Kementerian Kesihatan, yang dijangka selesai pada akhir tahun.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon