Johor bakal terima pelaburan RM80 bilion daripada Rongsheng Petrochemical - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Johor bakal terima pelaburan RM80 bilion daripada Rongsheng Petrochemical

Johor bakal terima pelaburan RM80 bilion daripada Rongsheng Petrochemical

05 Apr 2023

Johor bakal menerima pelaburan bernilai RM80 bilion daripada Rongsheng Petrochemical Co Ltd, sebuah syarikat petrokimia terbesar China.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Lee Ting Han berkata syarikat itu sebelum ini telah menyatakan hasrat untuk melabur khususnya di Pengerang selepas melakukan beberapa siri lawatan ke Johor dan perbincangan dengan Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Katanya, komitmen pelaburan itu seterusnya berjaya dicapai hasil lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz ke negara berkenaan baru-baru ini.

“Terima kasih kepada Perdana Menteri serta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang telah berjumpa dengan pengurusan teratas syarikat ini di Beijing sekali gus berjaya mendapatkan komitmen syarikat tersebut untuk melabur di Malaysia.

“Sekiranya dapat direalisasikan, ia merupakan projek terbesar di Malaysia selepas projek Kompleks Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) oleh Petronas,” katanya pada sidang media selepas melawat tapak RTS Link Johor Bahru-Singapura di Marine Viaduct di sini, semalam.

Lee berkata demikian ketika diminta mengulas laporan media mengenai pengumuman Anwar yang juga Menteri Kewangan mengenai perkara itu di Dewan Rakyat, semalam.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon