Projek melibatkan pelaburan China ke Malaysia dijangka tahun ini atau tahun hadapan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Projek melibatkan pelaburan China ke Malaysia dijangka tahun ini atau tahun hadapan

Projek melibatkan pelaburan China ke Malaysia dijangka tahun ini atau tahun hadapan

04 Apr 2023

Projek melibatkan pelaburan China ke Malaysia bernilai RM170 bilion menerusi 19 memorandum persefahaman (MoU) dimeterai antara syarikat kedua-dua negara dijangka dilaksanakan pada tahun ini atau selewat-lewatnya tahun hadapan. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu diputuskan beliau bersama rakan sejawatnya, Li Qiang, bagi memastikan syarikat yang terlibat dapat memulakan pelaksanaan MoU berkenaan pada waktu yang ditetapkan.

Bagaimanapun, katanya, dua syarikat melibatkan bidang automotif sudah merancang untuk melancarkan program seawal bulan depan iaitu Geely Auto dan Proton.

“Syarikat awal iaitu Geely akan hadir pada awal bulan depan dan ia disahkan oleh Proton untuk melaksanakan program di Tanjung Malim selain (program) yang sedia ada.

“Geely hanya mengembangkan projek asal kepada EV (kenderaan elektrik) dan lain-lain.

“Jadi, yang diputuskan ini adalah syarikat yang dipantau kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan kerajaan China di bawah pengawasan Perdana Menteri iaitu syarikat melaksanakan akhir tahun ini atau selewat-lewatnya tahun hadapan,” katanya ketika sesi Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat hari ini. 

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Ku Abd. Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) sejauh mana keyakinan Perdana Menteri untuk 19 MoU yang ditandatangani di Beijing akan diterjemah kepada pelaburan sebenar.

Dalam pada itu, kata Anwar, kerajaan akan membincangkan mengenai keperluan menubuhkan jawatankuasa khas untuk memantau laporan hasil pelaburan negara China ke Malaysia dan akan dibincang dalam mesyuarat jemaah menteri. 

“Memang kita akan bincang dalam mesyuarat esok dan langkah-langkah susulan sama ada harus ada jawatankuasa khas atau tidak, dan akan diputuskan esok.

“Setakat ini projek ini dipantau oleh MITI, MIDA (Pembangunan Pelaburan Malaysia) dan Matrik yang saya rasa mampu untuk menyelenggarakan kerana persiapan yang dibuat oleh mereka sangat memuaskan,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon