B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Industri automotif Malaysia kini berada di ambang transformasi berskala besar

Industri automotif Malaysia kini berada di ambang transformasi berskala besar

17 Mac 2023

Industri automotif Malaysia yang matang kini berada di ambang transformasi berskala besar, kata penganjur pameran dan acara perdagangan terbesar dunia, Messe Frankfurt (HK) Ltd.

Pengurus Besar, Fiona Chiew berkata sepanjang menganjurkan pameran perdagangan automotif – Automechanika Kuala Lumpur – selama 20 tahun, pihaknya telah mengikuti industri Malaysia dengan peserta industri.

Beliau berkata pihaknya mendapati mereka amat berminat untuk menyertai masa depan landskap automotif – seperti kenderaan elektrik (EV) dan Internet Pelbagai Benda (IoT).

“Apabila menganjurkan pameran, kami tidak mengadakannya hanya berdasarkan pemikiran kami, sebaliknya turut bekerjasama dengan rakan kongsi dan persatuan tempatan. Jadi, penganjuran acara inilah satu perkara yang kami berbincang dengan mereka, dan memaklumkan yang mereka ingin mengetahui lagi mengenai teknologi dan latihan baharu bagi pembaikan kereta.

“Kami juga menganjurkan acara EV dan rangkaian digital yang menghubungkan dan membantu mereka dengan industri serta (mendedahkan) mereka kepada produk dan perkhidmatan yang lebih terkini,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Automechanika Kuala Lumpur 2023 di sini, pada Khamis.

Beliau berkata bukti lain berkaitan transformasi boleh dilihat menerusi peningkatan bilangan peserta dalam pameran perdagangan tahun ini dengan rekod tertinggi dalam sejarah iaitu sebanyak 330 pempamer daripada 17 negara dan wilayah termasuk Australia, China, Jerman, Hong Kong, India, Itali, Korea Selatan, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Messe Frankfurt yakin negara ini mempunyai rancangan automotif untuk mewujudkan lebih pengaruh di peringkat global, melalui inisiatif sektor swasta dan didorong dasar.

Automechanika Kuala Lumpur 2023 diadakan mulai Khamis dan sehingga 18 Mac, 2023 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon