Hab baharu Dutch Lady Milk terima kunjungan Menteri Besar Negeri Sembilan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Hab baharu Dutch Lady Milk terima kunjungan Menteri Besar Negeri Sembilan

Hab baharu Dutch Lady Milk terima kunjungan Menteri Besar Negeri Sembilan

09 Dis 2021

KUALA LUMPUR 9 Dis – Dutch Lady Milk Industries Berhad (DLMI) menerima kunjungan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun di tapak pembinaan baharu di Techpark @ Bandar Enstek.

Dalam satu kenyataan DLMI berkata, ia merupakan tapak pembinaan untuk hab pengilangan tenusu halal bertaraf dunia bernilai RM400 juta itu dan kerja-kerja pembinaannya baru dimulakan.

Pengarah Urusan DLMI, Ramjeet Kaur Virik berkata, projek tersebut dibiayai sendiri daripada sumber dalaman termasuk penjualan tanah kilang sedia ada DLMI di Petaling Jaya baru-baru ini dengan harga RM200 juta.

“Hasil jualan tersebut secara keseluruhannya akan digunakan untuk pembinaan hab baharu manakala operasi di kilang Petaling Jaya akan diteruskan sehingga hab pengilangan tenusu halal baharu di Bandar Enstek itu dijangka mula beroperasi pada penghujung tahun 2023,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya lagi, sebuah Pusat Penternakan Tenusu tercanggih, yang akan berfungsi sebagai pusat pembelajaran sehenti untuk para penternak tenusu tempatan juga akan ditubuhkan di hab baharu ini.

Dalam pada itu Ramjeet turut mengalu-alukan kehadiran Datuk Seri Aminuddin melawat tapak baharu DLIM.

“Kami berterima kasih di atas bimbingan dan sokongan yang diberikan oleh pihak Kerajaan Negeri Sembilan dan Kerajaan Persekutuan dalam merealisasikan visi kami untuk membina hab halal pengilangan bertaraf dunia untuk negara.

“Usaha ini adalah manifestasi Kerjasama Bistari Awam-Swasta Malaysia untuk membangunkan negara secara berterusan di samping memartabatkan Agenda Jaminan Makanan,” katanya.

Sementara itu Datuk Seri Aminuddin berkata, bagi pihak kerajaan negeri, beliau mengucapkan tahniah kepada DLMI atas keyakinan dan sokongannya terhadap Negeri Sembilan dengan membina hab pembuatan tenusu halal baharu bertaraf dunia di negeri itu “Dengan keupayaan dan kecanggihan teknologi bersepadunya, DLMI pada asasnya membina Kilang Pintar dengan piawaian Industri 4.0 dan ini akan mewujudkan pelbagai peluang masa hadapan yang boleh memberi manfaat kepada negeri dan negara kita,” katanya.

Sumber: DagangNews

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon