Globetronics: Peningkatan dalam permintaan dan peluang industri penderia pintar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Globetronics: Peningkatan dalam permintaan dan peluang industri penderia pintar

Globetronics: Peningkatan dalam permintaan dan peluang industri penderia pintar

12 Apr 2022

Permintaan yang semakin meningkat untuk penderia Internet Pelbagai Benda (IoT) ditambah dengan implikasi geopolitik boleh menyaksikan rantau Asia Pasifik muncul sebagai penyumbang tertinggi dalam pasaran penderia pintar global diikuti oleh Amerika Utara dan Eropah.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Globetronics Technology Bhd Michael Ng Kweng Chong, memetik laporan yang diterbitkan baru-baru ini oleh Allied Market Research, berkata industri penderia IoT global bernilai US$12.4 bilion (US$1=RM4.23) pada 2020 dan dijangka mencapai US$141.8 bilion menjelang 2030, berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 28.1 peratus dari 2021 hingga 2030.

Dalam laporan tahunan kumpulan (2021) yang dikeluarkan hari ini, Ng menyatakan bahawa peningkatan penggunaan penderia pintar dalam aplikasi IoT, sektor automotif dan perindustrian serta permintaan untuk peranti boleh pakai yang saling berhubung telah meningkatkan pertumbuhan pasaran penderia pintar di seluruh dunia.

“Peningkatan dalam permintaan untuk penderia IoT dalam pembangunan bandar pintar dan aplikasi bermanfaat penderia pintar dalam automobil, elektronik pengguna, sektor penjagaan kesihatan serta kemajuan yang dibuat dalam sektor kenderaan elektrik (EV) autonomi juga telah memacu pertumbuhan pasaran dengan peluang baharu untuk pemain pasaran,” katanya.

Di samping prospek pasaran yang optimis berikutan keperluan yang sentiasa berkembang untuk penderia pintar, Ng berkata rantau Asia Pasifik dijangka muncul sebagai penyumbang tertinggi dalam pasaran penderia pintar global hasil daripada repatriasi  pembuatan syarikat multinasional  di  China disebabkan perang perdagangan AS-China yang berpanjangan.

“Kami baru-baru ini mendapati adanya lonjakan pertanyaan mengenai potensi pemindahan aktiviti pembuatan, terutamanya dari China ke Malaysia.

“Kami berharap semua pertanyaan ini akan diterjemahkan kepada pemacu pertumbuhan baharu untuk kami pada tahun-tahun akan datang,” kata Ng.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa konflik Rusia-Ukraine yang berterusan menimbulkan ketidaktentuan dalam pemulihan ekonomi global kerana ia telah memberi kesan kepada ekonomi global melalui sekatan kewangan, harga komoditi dan gangguan rantaian bekalan.

Ng juga menyatakan bahawa industri teknologi global turut terjejas berikutan ketidaktentuan ekonomi mengheret sentimen pasaran teknologi yang turut menjejaskan Asia dan Malaysia.

“Masih belum ada kejelasan tentang ke mana arah perang Rusia-Ukraine. Dari segi kumpulan, kami kini lebih berdaya tahan selepas mengatasi dua tahun gangguan dan ketidaktentuan berkaitan COVID-19 dan kami kini lebih bersedia untuk menangani cabaran yang serupa.

“Dengan portfolio perniagaan kami pada rangkaian luas penderia, diod pemancar cahaya (LED), laser dan peranti optik bersama-sama dengan teknologi baru muncul  lain yang dalam perancangan, permintaan akan terus diisi dengan penggunaan berterusan IoT, proses-rumah-automasi kilang, EV, permainan dan peranti pintar dengan aplikasi baharu,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon