DRB-HICOM bekerjasama dengan Perak untuk projek AHTV - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


DRB-HICOM bekerjasama dengan Perak untuk projek AHTV

DRB-HICOM bekerjasama dengan Perak untuk projek AHTV

13 Apr 2022

DRB-HICOM Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan Kerajaan Negeri Perak untuk projek Automotive Hi-Tech Valley (AHTV) yang baharu dilancarkan untuk bersama-sama mengenal pasti tanah tambahan yang sesuai di kawasan itu bagi AHTV.

Pengerusi DRB-HICOM, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata kawasan itu ketika ini adalah di sekitar kilang Proton Tanjung Malim berkeluasan 1,618.74 hektar dengan kebanyakannya telah diduduki oleh Universiti Pendidikan Sultan ldris, vendor sedia ada serta premis komersial dan hartanah kediaman.

“Tanah tambahan itu adalah untuk pembangunan AHTV termasuk universiti penyelidikan,” katanya kepada pemberita pada pelancaran AHTV dan bersempena majlis menandatangani MOU di sini semalam.

Majlis menandatangani MOU itu disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.510.1_en.html#goog_1336500858

Turut hadir pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan pegawai kerajaan yang lain.

Wan Zulkiflee berkata DRB-HICOM juga baru-baru ini menandatangani satu lagi MOU untuk AHTV dengan Geely Holding Group untuk bersama-sama membangunkan AHTV dan bekerjasama bagi mengenal pasti vendor dan pelabur untuk hab tersebut.

Beliau berkata penglibatan rakan strategik DRB-HICOM untuk pengeluar kereta nasional Proton, Geely Holding Group yang terkenal dengan kekuatan teknologinya dalam ekosistem automotif merupakan dorongan untuk AHTV.

“Ini boleh menjadi pemacu kepada pengeluar kereta dan komponen terutamanya dari China untuk melabur dalam kemudahan pengeluaran tempatan dan untuk mencipta peluang perniagaan serta eksport baharu.

“Pada asasnya, AHTV berpotensi menjadi pintu masuk ke pasaran ASEAN dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) bagi syarikat yang menjadikannya sebagai pangkalan mereka. Setakat ini, sudah ada 17 vendor beroperasi di kawasan itu,” katanya.

Menekankan teknologi dan sistem baharu dalam industri automotif global iaitu elektrifikasi, kecerdasan buatan (Al), teknologi autonomi, dan ketersambungan canggih, AHTV akan menjadi hab industri automotif bagi rantau ASEAN.

Wan Zulkiflee berkata projek AHTV bertujuan mengubah landskap industri automotif dengan ekosistem bersepadu yang akan menjadi pemangkin untuk menggiatkan semula sektor automotif domestik selaras dengan hala tuju Dasar Automotif Negara (NAP) 2020.

“Ini bagi memastikan industri automotif Malaysia terus berada dalam kedudukan terbaik, jika tidak lebih maju berbanding negara jiran. Menerusi sistem, infrastruktur, dan sokongan pihak berkepentingan yang betul, AHTV akan berada pada kedudukan yang baik untuk menarik pelaburan daripada pemain industri di rantau ini, memacu pertumbuhan dan keupayaan industri automotif tempatan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon