Firma Taiwan ALP labur AS$1 bilion bangunkan taman gudang pintar di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Firma Taiwan ALP labur AS$1 bilion bangunkan taman gudang pintar di Malaysia

Firma Taiwan ALP labur AS$1 bilion bangunkan taman gudang pintar di Malaysia

05 Nov 2021

Pemaju infrastruktur penggudangan terbesar Taiwan, ALP (Ally Logistic Property Co. Ltd) akan melabur sejumlah AS$1 bilion (AS$1 = RM4.15) di Malaysia bagi membangunkan penyelesaian penggudangan dalam usaha melonjakkan industri logistik negara.

Dalam kenyataan hari ini, syarikat itu menyatakan, perancangan terbabit sedang dilaksanakan menerusi pembangunan taman logistik berkeluasan 10.92 hektar bernilai AS$180 juta yang merangkumi kemudahan penggudangan pintar dikenali sebagai OMega di Bukit Raja, Selangor dan pertama seumpamanya di negara ini.

Pengasas Bersama merangkap Ketua Pegawai Eksekutif ALP Charlie Chang berkata industri rantaian bekalan Malaysia menyediakan peluang besar yang belum dimanfaatkan dan memerlukan pelaburan berskala besar serta model perniagaan perkongsian ekonomi bagi memacunya.

“Pasaran Malaysia menawarkan potensi luas dan kami yakin pelaburan di sini dapat menarik lebih ramai penggiat serantau serta pelaburan bernilai tinggi bagi memacu aspirasi negara ini untuk muncul sebagai hab e-dagang serantau.

“OMega memperkenalkan model kerjasama pengoperasian bagi membuka peluang ekonomi baharu dan memacu pertumbuhan industri sambil memperkasa jenama tempatan dalam usaha transformasi mereka menembusi pasaran baharu serta meraih kekayaan,” katanya.

Pembinaan Omega ALP di Bukit Raja dijangka siap pada suku pertama 2024 dan menjadi sebahagian daripada rantaian kemudahan penggudangan serantau ALP yang dapat menarik perhatian pelabur multinasional serta jenama yang berminat mewujudkan pusat pengedaran di Malaysia.

Malah, gudang pintar OMega yang terletak di lokasi strategik di serata Malaysia juga dijangka dapat mewujudkan kira-kira 3,000 peluang pekerjaan, kata kenyataan itu.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon