EPMB bakal keluarkan kenderaan elektrik dua roda - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


EPMB bakal keluarkan kenderaan elektrik dua roda

EPMB bakal keluarkan kenderaan elektrik dua roda

08 Mac 2022

EP Manufacturing Bhd (EPMB) memeterai memorandum perjanjian dengan CIS Pride Silver Rock Fund dan Sharkgulf Technologies Group Ltd, China untuk memasang, mengeluar dan mengedarkan Kenderaan Elektronik (EV) dua roda di Malaysia dan Asia Tenggara.

Usaha ini akan mencipta lembaran baharu untuk EPMB untuk mempelbagaikan, sekali gus melengkapkan perniagaannya sekarang, kata EPMB dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

“Pihak-pihak yang terbabit dijangka mendapat manfaat daripada kerjasama strategik dengan memperluaskan keupayaan individu serta kekuatan gabungan mereka,” katanya.

Sharkgulf terbabit dalam perniagaan membangun, mengeluar serta mengedar EV dua roda.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian, syarikat bersetuju untuk menguruskan hak pemasangan, pembuatan dan pengedaran, penyediaan bantuan teknikal, pemberian Internet of Things (IoT) dan teknologi serta hak harta intelek.

Sementara itu, peranan CIS adalah dalam penubuhan kilang pembuatan Sharkgulf di China dan/atau kilang pembuatan EPMB di Malaysia, membiayai pemajakan produk kontrak serta pemudahan dan pengurusan rantaian bekalan produk Sharkgulf.

Perjanjian itu dijangka tidak mempunyai sebarang kesan ketara ke atas pendapatan, aset bersih dan gearan EPMB untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon