Ekonomi Digital: Sarawak perkukuh infrastruktur logistik - Abang Jo - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ekonomi Digital: Sarawak perkukuh infrastruktur logistik – Abang Jo

Ekonomi Digital: Sarawak perkukuh infrastruktur logistik – Abang Jo

11 Nov 2021

Kerajaan Sarawak dalam usaha memperkukuh infrastruktur losgistiknya seiring dengan pembangunan ekonomi digital global, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata ini penting kerana pembangunan ekonomi digital, terutama e-dagang memerlukan sistem logistik yang cekap bagi tujuan penghantaran barangan atau produk.

Abang Johari menjelaskan infrastruktur logistik terbaik adalah yang mampu menghubungkan terus ke hab antarabangsa sama ada ke Singapura, Hong Kong atau Amerika Syarikat (AS).

“Jika seseorang di AS mahu membeli produk tempatan kita, sistem penghantaran mesti sudah ada, dalam erti kata lain perniagaan kargo perlu menepati masa untuk memastikan barangan yang dipesan dapat dihantar tepat pada waktunya.

“Kerajaan Sarawak memandang serius infrastruktur penghantaran ini terutama di kawasan luar bandar dan apabila infrastruktur dapat sampai ke kawasan luar bandar bermakna kita telah capai (kejayaan),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran aplikasi dBazzar, platform e-dagang baharu yang dibangunkan di Sarawak, di sini hari ini.

Aplikasi yang menampilkan lebih 2,700 peniaga, menggunakan S Pay Global iaitu sistem transaksi milik Sarawak yang dibangunkan menerusi kepakaran Sarawak Information Systems (SAINS), syarikat pakar teknologi maklumat milik kerajaan negeri.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon