CBRE M'sia unjur permintaan tinggi untuk pusat data, aset logistik - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


CBRE M’sia unjur permintaan tinggi untuk pusat data, aset logistik

CBRE M’sia unjur permintaan tinggi untuk pusat data, aset logistik

11 Nov 2021

Permintaan terhadap pusat data dan segmen aset logistik dijangka kekal tinggi pada masa hadapan, didorong oleh persekitaran bekerja dari rumah (WFH), pembelajaran jarak jauh dan letusan perniagaan e-dagang di tengah-tengah pandemik COVID-19, kata pengarah urusan kumpulan Coldwell Banker Richard Ellis (CBRE) Malaysia, Foo Gee Jen.

Beliau berkata permintaan untuk pusat data telah berkembang dengan pesat sepanjang tahun berikutan keperluan pelajar seperti pembelajaran jarak jauh dan persekitaran WFH, manakala e-dagang telah mencatatkan pertumbuhan signifikan dalam pasaran runcit global, yang akan memberi kesan limpahan kepada pembangunan pusat-pusat logistik.

“Semasa pandemik dan juga pertumbuhannya sepanjang lima tahun lepas, e-dagang telah disifatkan sebagai “bright spot” industri.

“Pasaran runcit global berkembang lebih daripada 140 peratus menjelang 2020, meningkat daripada 8.0 peratus pada 2015. Justeru, kami menjangka ia akan melonjak lebih jauh dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya semasa webinar amanah pelaburan hartanah (REIT) serantau Pacific Trustees bertajuk “Movers and Shakers in Malaysia, Singapore, Hong Kong and China – What to look out for in 2022?.

CBRE ialah firma perkhidmatan dan pelaburan hartanah komersial Amerika.

Menurut Foo, segmen hartanah Malaysia juga akan mengalami pertumbuhan yang sama, dengan negara mempunyai kira-kira RM6.3 bilion perniagaan e-dagang dalam talian, yang dijangka berkembang kepada kira-kira RM11 bilion menjelang 2025, disokong oleh industri fesyen, elektronik, media, mainan dan lain-lain industri.

“Ia (e-dagang) telah mempercepatkan permintaan untuk pembangunan logistik di Asia. Tetapi saya ingin mengingatkan mengenai hala tuju pembangunan logistik di Malaysia dalam bergerak ke hadapan. Kami menjangkakan menjelang 2024, seluas 5.5 juta kaki persegi lagi (kaki persegi) lagi pusat logistik akan dibangunkan dan memasuki pasaran dalam tempoh tersebut.

“Kami menjangkakan pasaran memerlukan kira-kira 4-5 juta kaki persegi menjelang 2024. Jadi kebimbangannya ialah, adakah akan berlaku lebihan pusat logistik? Ini sangat bergantung pada seberapa pantas pertumbuhan e-dagang antara tahun ini dan tahun hadapan serta sehingga 2024.

“Melihat pada situasi pandemik semasa, mungkin permintaan akan terus melonjak dan kita masih hidup dengan persekitaran COVID-19 untuk beberapa tahun akan datang sehingga semuanya selesai. Sudah pasti, saya berpendapat pada masa itu permintaan akan memerlukan lebih banyak perkhidmatan logistik dan perkhidmatan penghantaran yang lain,” tambahnya.

Foo bagaimanapun, menekankan bahawa Malaysia sedikit terlewat dalam menarik pengendali pusat data berbanding negara jirannya, Indonesia.

“Indonesia menyaksikan lonjakan pusat data berskala besar dalam tempoh dua tahun lepas, dan bagi Singapura, pusat data menyumbang empat peratus kepada REIT, manakala pusat data masih belum menyumbang kepada REIT Malaysia,” katanya.

Sementara itu, ketika membandingkan Malaysia dengan Singapura, Foo berkata terdapat 40 REIT di Singapura yang menyumbang 12 peratus kepada Bursa Singapura, manakala bagi Malaysia, terdapat 18 REIT dan ia membentuk dua peratus daripada permodalan pasaran Bursa Malaysia.

Permodalan pasaran REIT Singapura bernilai US$82 bilion, sementara permodalan pasaran REIT Malaysia adalah US$9 bilion.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon