EG Industries meterai LOI dengan CIG untukhasilkan Modul Optik 5G - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


EG Industries meterai LOI dengan CIG untuk
hasilkan Modul Optik 5G

EG Industries meterai LOI dengan CIG untuk
hasilkan Modul Optik 5G

26 Okt 2022

Penyedia Perkhidmatan Pembuatan Elektronik (EMS), EG Industries Berhad menandatangani Surat Hasrat (LOI) untuk mengukuhkan hubungannya dengan Cambridge Industries Group (CIG) yang berpangkalan di AS untuk menghasilkan Pemancar dan Penerima Isyarat Optik Berkelajuan Tinggi untuk rangkaian wayarles 5G (Modul Optik) menggunakan teknologi fotonik dan semikonduktor untuk pelanggan global yang terakhir.

Matlamatnya adalah untuk CIG yang merupakan pakar Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) dan firma pembuatan, memindahkan teknologi modular fotonik 5G kepada SMT Technologies Sdn. Bhd., sebagai perintis pemindahan teknologi pertamanya ke Asia Tenggara.

Penglibatan pertama EG Industries dengan CIG adalah pada 2018, menghasilkan binaan kotak atau pemasangan penuh penghala akses wayarles dan berwayar serta produk pintu masuk untuk pasaran perusahaan dan kediaman.

Dengan LOI hari ini, EG Industries akan menambah produk pemancar modular fotonik 5G ke dalam portfolionya, di samping memperluaskan rangkaian semasa dan baharu produk get laluan penghala akses wayarles dan berwayar.

CIG beribu pejabat di Amerika Syarikat dengan kehadiran jualan/pemasaran di Lembah Silikon, dan pusat R&D utama di Shanghai, China. Sebagai pengeluar Reka Bentuk/Peralatan Asal terkemuka dan Pengeluar Pembangunan Bersama, CIG memfokuskan pada produk akses berwayar dan wayarles, ethernet pembawa, rangkaian rumah dan modul optik, yang digunakan secara global oleh rakan kongsi termasuk ikon industri Amerika dan antarabangsa.

EG Industries akan melengkapkan kemudahan pembuatan CIG di China, melalui kilang pintar dan sistem pintarnya yang ditubuhkan di Sg Petani, Kedah.

EG Industries juga berhasrat untuk memenuhi keperluan CIG dan pelanggan lain yang semakin berkembang melalui kilang pintar kedua yang akan datang di Batu Kawan, Pulau Pinang.

Majlis menandatangani LOI hari ini diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan EG Industries, Dato’ Alex Kang, bersama Naib Presiden Eksekutif CIG, Cliff Lin Chin Hung.

Yang turut hadir ialah Pengarah Pembangunan Perniagaan Kanan EG Industries, Johnny Kong dan Naib Presiden Pusat Pembuatan CIG Malaysia, Eric Low.

Menurut Dato’ Alex Kang, produk telekomunikasi yang EG hasilkan akan menjadi penting dalam melayani kedua-dua pasaran perusahaan dan kediaman di seluruh dunia, terutamanya Amerika, Eropah dan Asia, justeru meletakkan syarikat ini di barisan hadapan dalam trajektori pertumbuhan yang kukuh bergerak ke hadapan.

Sementara itu, Cliff Lin Chin Hung berkata, memilih EG Industries sebagai satu-satunya rakan kongsi pembuatannya di luar China setakat ini adalah bukti pengurusan yang berpandangan ke hadapan, kepakaran pengeluaran, rancangan pertumbuhan dan penghantaran yang boleh dipercayai.

“Kami juga mempunyai keyakinan terhadap kemahiran tenaga kerja Malaysia dan kelebihan daya saing keseluruhan dalam jangka panjang,” ujarnya.

EG Industries telah dimasukkan sebagai salah satu daripada 50 penyedia EMS terbaik di dunia untuk Tahun 2021, menduduki tempat ke-48.

Kumpulan itu adalah antara hanya empat syarikat yang berpangkalan di Malaysia yang tersenarai, dengan itu meletakkan EG Industries sebagai pemain EMS yang mantap dengan rekod prestasi yang terbukti baik dengan syarikat multinasional.

Sumber: DagangNews.com

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon