DNeX muktamad ambil alih Silterra - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


DNeX muktamad ambil alih Silterra

DNeX muktamad ambil alih Silterra

26 Jul 2021

Dagang NeXchange Bhd (DNeX) menyelesaikan pengambilalihan 60 peratus kepentingan ekuiti dalam SilTerra Malaysia Sdn Bhd (SilTerra) daripada Khazanah Nasional Bhd.

Ia sekali gus menjadikan DNeX sebagai pemegang saham majoriti SilTerra.

Pengarah Urusan Kumpulan DNeX, Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, berkata kemasukan syarikat itu ke pasaran semikonduktor adalah tepat pada masanya memandangkan masalah kekurangan cip global semasa mempengaruhi antaranya penghantaran kereta, peralatan rumah, ‘notebook’, telefon pintar, dan konsol permainan video.

“Kami menjangkakan permintaan untuk terus meningkat menjangkaui tahun 2024 didorong oleh penggunaan teknologi tanpa wayar 5G, IR 4.0, ‘Internet of Things’ (IoT), pengkomputeran awan dan kenderaan elektrik yang semakin meningkat.

“Bersama rakan kongsi, Beijing Integrated Circuit Advanced Manufacturing and High-End Equipment Equity Investment Fund Center (Limited Partnership) (CGP Fund), kami yakin dengan kemampuan untuk mengubah SilTerra menjadi pemain teknologi semikonduktor global yang kompetitif yang akan dapat memanfaatkan permintaan tinggi untuk cip semikonduktor di peringkat global,” katanya dalam kenyataan hari ini.

SilTerra terbabit dalam pembuatan wafer semikonduktor dan membekalkan syarikat pengeluar peranti multinasional ‘fabless’ dan bersepadu.

Syed Zainal berkata, melangkah ke hadapan, DNeX akan menumpukan kepada pengukuhan asas SilTerra dari segi penggunaan kilang dan pengoptimuman kos sementara memperkenalkan rangkaian pelanggan global yang luas.

“Sudah tiba masanya untuk meletakkan SilTerra kembali di dalam peta,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon