Pulau Pinang komited pastikan kemampanan PKS, komuniti perniagaan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pulau Pinang komited pastikan kemampanan PKS, komuniti perniagaan

Pulau Pinang komited pastikan kemampanan PKS, komuniti perniagaan

25 Jul 2021

Meskipun usaha mempercepatkan ujian saringan besar-besaran dan program vaksinasi terus menjadi keutamaan Pulau Pinang, namun ia juga komited memastikan kemampanan perniagaan di tengah-tengah krisis pandemik COVID-19 sekarang terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS).  

InvestPenang, agensi penggalakan pelaburan negeri berkata, antara lainnya, Pulau Pinang telah melancarkan beberapa inisiatif untuk membantu PKS melaksanakan pendigitalan, melengkapkan perniagaan dengan kemahiran yang perlu dan peluang untuk mendapatkan pelanggan berpotensi dalam persekitaran normal baharu.

“Selain itu, berikutan rombakan tenaga kerja dalam seluruh industri dan wilayah, kerajaan negeri memanfaatkan peluang ini dengan melaksanakan usaha besarbesaran bagi menarik tenaga kerja seluruh negara dan mengukuhkan tenaga kerja sedia ada di Pulau Pinang.

“Ia juga untuk menangani penawaran dan permintaan tenaga kerja dalam pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET) bagi menampung peningkatan permintaan terhadap tenaga kerja sedemikian,” kata InvestPenang dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini selepas sesi dialog maya antara Ketua Menteri Chow Kon Yeow dan wakil industri.

Bagi memastikan persekitaran perniagaan Malaysia kekal kondusif, ia berkata, langkah-langkah menyeluruh untuk  mencapai  kesimbangan kesejahteraan warga, sistem penjagaan kesihatan fungsian dan ekonomi mampan, diperlukan.

Oleh itu, katanya, penggubal dasar perlu menilai dengan berhati-hati potensi hasil bagi mengelakkan kesan yang tidak dapat dielakkan ke atas kedudukan Malaysia dalam rantaian bekalan global dan statusnya sebagai destinasi pelaburan berkualiti tinggi.

Sementara itu, Chow yakin dengan prospek bahawa 40 peratus daripada penduduk dewasa di Pulau Pinang akan menerima vaksin menjelang minggu ketiga Ogos, disokong oleh pertambahan pemberian vaksin kepada kira-kira 30,000 dos sehari.

Satu daripada syarat yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara adalah 40 peratus daripada penduduk perlu divaksinkan sepenuhnya sebelum memasuki Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara dan kemudiannya semua aktiviti ekonomi akan dibenarkan beroperasi.

Meskipun lonjakan kes COVID-19 ketika ini, Chow melahirkan keyakinannya terhadap langkah-langkah yang diambil untuk meminimumkan impak tersebut  dan menyedari keperluan bagi memperhalusi langkah-langkah tersebut berdasarkan perkembangan terbaharu.

“Pelan pemulihan Pulau Pinang kekal kukuh dan sasaran kami  untuk mencapai imuniti kelompok menjelang Oktober boleh dicapai memandangkan peruntukan vaksin yang mencukupi dan pengoptimuman pusat vaksinasi,” katanya.

Source: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon