Bank Dunia menganggarkan ekonomi Malaysia berkembang 5.5% pada 2022 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Bank Dunia menganggarkan ekonomi Malaysia berkembang 5.5% pada 2022

Bank Dunia menganggarkan ekonomi Malaysia berkembang 5.5% pada 2022

05 Apr 2022

Ekonomi Malaysia dijangka berkembang 5.5 peratus tahun ini, didorong oleh pemulihan dalam permintaan domestik, pengembangan dalam eksport, dan pembukaan semula sempadan, menurut laporan Bank Dunia.

Ia berkata sektor luar akan terus memberikan sokongannya, terutamanya barangan elektrik dan elektronik (E&E) dan sarung tangan getah perubatan.

Bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa pertumbuhan boleh perlahan kepada 4.8 peratus jika keadaan global bertambah buruk di tengah-tengah konflik Rusia-Ukraine, pengetatan kewangan di Amerika Syarikat, dan kelembapan struktur di China.

Risiko lain termasuk gangguan rantaian bekalan yang semakin teruk dan kemunculan varian COVID-19 yang lebih teruk.

“Walaupun ekonomi diunjurkan dalam laluan pemulihan, COVID-19, inflasi makanan dan banjir dijangka menjejaskan kemajuan kesejahteraan golongan miskin dan terdedah,” menurut Ekonomi Asia Timur dan Pasifik (EAP) Bank Dunia. Kemas kini April 2022 bertajuk “Melawan Ribut”.

Tahun lepas, Bank Dunia mengunjurkan ekonomi Malaysia berkembang 5.8 peratus tahun ini berbanding 3.1 peratus pada 2021.

Bank Dunia berkata kejutan dasar monetari di AS, diandaikan untuk meningkatkan kadar faedah sekurang-kurangnya 25 mata asas, berkemungkinan menjejaskan pertumbuhan sebanyak -0.4 mata peratusan di Malaysia.

”Pengetan monetari lebih awal daripada jangkaan sebagai tindak balas boleh menjadikan pemulihan lebih sukar di negara lain. Keadaan kewangan di AS amat penting bagi negara-negara EAP yang sedang membangun, terutamanya negara seperti Malaysia, yang lebih bergantung kepada aliran modal jangka pendek.

”Risiko aliran keluar modal, yang boleh memberi tekanan kepada mata wang mereka, boleh mendorong pengetatan kewangan pramatang,” katanya.

Di satu pihak, kejutan kewangan akibat perang di Ukraine mungkin membawa kepada pengetatan dasar monetari AS yang lebih perlahan daripada yang dirancang walaupun tekanan inflasi yang lebih kuat.

Bagi rantau EAP, KDNK dijangka berkembang 5.0 peratus tahun ini dan boleh perlahan kepada 4.0 peratus, turun daripada unjuran awal 5.4 peratus pada Oktober tahun lepas.

Pertumbuhan dijangka perlahan di China dan AS disebabkan oleh kelembapan struktur dan perubahan rejim kawal selia dan kelembapan kitaran, masing-masing.

”Oleh itu, kedua-duanya dijangka membuat sumbangan yang lebih kecil kepada pertumbuhan global pada 2022 dan 2023 berbanding pada 2021, tahun di mana output pulih daripada penguncupan COVID.

”Bagaimanapun, saiz mutlak sumbangan China dan AS kepada pertumbuhan, dianggarkan hampir sama besarnya dengan tahun-tahun sebelum COVID,” katanya.

Sementara itu, kelembapan 1.0 peratus dalam pertumbuhan AS dianggarkan mempunyai kesan yang lebih besar sedikit (0.4 mata peratusan) ke atas rantau EAP berbanding kelembapan yang setanding dalam pertumbuhan China (0.3 mata peratusan).

Ramalan pertumbuhan China dikurangkan kepada 5.0 peratus untuk 2022, lebih rendah daripada 5.4 peratus yang dianggarkan pada Oktober 2021.

Di samping itu, kelembapan dalam pertumbuhan negara G7 sebanyak 0.9 peratus akan membayangkan permintaan eksport yang lebih lemah bagi negara EAP dan oleh itu, penurunan purata pertumbuhan mereka sebanyak 0.6 peratus.

Bank Dunia berkata perang dan sekatan Rusia-Ukraine berkemungkinan akan meningkatkan harga makanan dan bahan api antarabangsa, menjejaskan pengguna dan pertumbuhan. 

Sumber: Berita Kini

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon