B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Bangunkan bidang pertumbuhan baharu bagi tingkatkan permintaan semikonduktor – MIDA

Bangunkan bidang pertumbuhan baharu bagi tingkatkan permintaan semikonduktor – MIDA

17 Mac 2023

Malaysia perlu membangunkan bidang pertumbuhan baharu, termasuk sektor tenaga boleh diperbaharui dan kenderaan elektrik (EV), bagi meningkatkan permintaan untuk cip semikonduktor di negara ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pembangunan Pelaburan) Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Lim Bee Vian berkata, permintaan bidang baharu itu akan mengukuhkan pertumbuhan ekonomi Malaysia sebagai salah satu pembekal utama dalam rantaian semikonduktor global.

“Malaysia sebagai sebuah negara kecil yang menyumbang di antara 12 peratus dan 13 peratus kepada bekalan cip global. Jadi peranan kita ini juga penting dalam industri.

“Oleh itu kita harus mempromosikan sektor EV sebagai bidang pertumbuhan baharu kerana sektor ini akan membantu meningkatkan permintaan untuk cip,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat di antara EG Industries Bhd dan MIDA mengenai Gudang Pintar dan Pusat Perolehan Antarabangsa (IPC) di sini, hari ini.

Beliau berkata perkhidmatan infrastruktur dan penyelesaian IT adalah bidang lain yang perlu difokuskan untuk memastikan permintaan bagi cip kekal tinggi.

Lim berkata kesedaran dalam kalangan pemain industri tentang keperluan untuk menggunakan gudang pintar semakin meningkat kerana ia meningkatkan kecekapan.

“Pelaburan untuk gudang pintar adalah tinggi. Syarikat-syarikat besar sedang menuju ke arah itu, terutamanya syarikat logistik besar. Syarikat kecil mungkin mempunyai elemen tertentu mengenai pergudangan pintar tetapi ini tidak disepadukan sepenuhnya.

“MIDA menggalakkan syarikat menaik taraf gudang mereka kerana ini akan membantu mengurangkan keperluan buruh asing bagi menjalankan operasi pergudangan mereka dan juga meningkatkan kecekapan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon