B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ancom perkukuh perniagaan bahan kimia pertanian

Ancom perkukuh perniagaan bahan kimia pertanian

28 Dis 2021

Pengeluar dan pembekal bahan kimia pertanian dan perindustrian, Ancom Bhd sedang mengembangkan perniagaan teras bahan kimia yang berkaitan tumbuhan kepada bahan kimia ternakan.

Langkah itu dibuat menerusi anak syarikat milik penuhnya, Ancom Crop Care Sdn Bhd yang mencadangkan untuk mengambil alih 80 peratus kepentingan ekuiti setiap satu dalam Shennong Animal Health (Malaysia) Sdn Bhd dan Vemedim Sdn Bhd pada harga RM23.9 juta.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ancom, Lee Cheun Wei, berkata cadangan pengambilalihan dua syarikat itu, secara kolektif dikenali sebagai Shennong Group, memberi jaminan keuntungan sebanyak RM4.6 juta pada keuntungan selepas cukai setahun untuk tahun kewangan 2022 dan 2023.

Beliau berkata, penilaian RM23.9 juta itu diterjemahkan kepada anggaran harga kepada pendapatan sebanyak 6.5 kali ganda berdasarkan jaminan keuntungan RM4.6 juta.

“Memandangkan ekonomi global menghadapi kenaikan inflasi dan harga makanan, kami percaya perniagaan yang penting dalam membantu mengekalkan dan menjamin bekalan ternakan, seperti Shennong Group, bersedia untuk mencatat pertumbuhan,” katanya dalam satu kenyataan.

“Memandangkan Shennong Group juga terbabit dalam perniagaan kimia pertanian, kami melihat manfaat sinergistik boleh memanfaatkan rangkaian pengedaran kami bagi meningkatkan jangkauan pasaran tambahan baharu,” katanya.

Cheun Wei berkata, cadangan pengambilalihan itu dijangka dibiayai sepenuhnya melalui kombinasi pinjaman bank dan dana yang dijana secara dalaman.

Cadangan pengambilalihan itu dijangka selesai pada suku keempat tahun kewangan Ancom yang berakhir 31 Mei 2022.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon