B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MYBiomass Sdn. Bhd

MYBiomass Sdn. Bhd

MYBiomass Sdn. Bhd. (“MYBiomass”) adalah jentera tujuan khas yang dimulakan oleh Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia untuk Teknologi Tinggi (MIGHT), dan merupakan syarikat usaha sama, bersama dengan FGV Holdings Berhad dan Sime Darby Plantation Berhad, yang ditubuhkan untuk menjadi perintis bagi bahan kimia dan bahan “biorefinery” hijau bernilai tinggi melalui penyatuan yang diselaraskan.

Tanggungjawab utama MYBiomass adalah untuk meningkatkan rantaian nilai industri biomas dengan menghasilkan bahan kimia hijau bernilai tinggi yang dapat digunakan dalam kegunaan hiliran, sekaligus menguntungkan industri bahan, tenaga dan farmasi. MYBiomass diharapkan dapat memberikan sumbangan besar dalam pengeluaran bahan kimia dan / atau bahan hijau bernilai tinggi untuk pemain tempatan dan antarabangsa.

Sebagai sumber yang boleh diperbaharui, biojisim dapat melengkapkan dan / atau mengganti sumber yang semakin berkurang seperti sumber yang berasaskan fosil. Lebih-lebih lagi, pengeluaran bahan kimia daripada biojisim lignoselulosa dapat mengatasi isu makanan vs bahan bakar, berasal daripada penggunaan bahan makanan untuk menghasilkan bahan bakar. Hasilnya, kelestarian produk dapat dipertahankan dan ketidaktentuan harga dapat dikurangkan. Di samping itu, penggunaan bahan kimia hijau juga mengurangkan jejak karbon dalam rantaian bekalan produk

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon