Pelbagai Peluang Tersedia -Melabur di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pelbagai Peluang Tersedia -Melabur di Malaysia

Selamat Datang ke Malaysia. Di Mana Pelbagai Peluang Hebat Tersedia.

Malaysia terletak di atas garisan khatulistiwa, di tengah-tengah Asia Tenggara. Berkedudukan strategik antara Lautan Hindi dan Laut China Selatan, Malaysia dihubungkan dengan kesemua jaringan pengangkutan udara dan laluan perkapalan yang utama. Asas ekonomi Malaysia yang mampan dan kukuh, persekitaran mesra perniagaan yang komprehensif, fokus yang berteras ke arah masa hadapan dan tenaga kerja mahir yang dinamik telah menjadikan negara ini sebagai sebuah lokasi pelaburan menarik yang kompetitif dari segi kos di rantau ini. Ia semakin menjadi pusat pilihan bagi perkhidmatan bersama dan industri teknologi yang terkemuka.

330,000 km2
(127,000 m2)
500 tapak perindustrian

Populasi
33.2 juta (suku tahun pertama 2023)

Ringgit Malaysia (RM) yang
dibahagikan kepada 100 sen.

Bahasa Inggeris digunakan secara meluas. Penduduk boleh bertutur dalam berbilang bahasa dan fasih berbahasa Inggeris, Mandarin, Hindi dan Tamil.

Demokrasi berparlimen dengan pemerintahan raja berperlembagaan

Tropika – panas dan cerah sepanjang tahun. Suhu harian antara 33 ° C (90F) pada waktu petang hingga 22 ° C pada waktu malam.

Sebuah negara dengan 13 buah negeri dan 3 wilayah persekutuan

 

Kebebasan beragama dijamin oleh Perlembagaan. Agama Islam, Buddha, Kristian dan Hindu diamalkan secara meluas.

Asas Ekonomi yang Kukuh

Malaysia mempunyai struktur ekonomi dan eksport yang pelbagai, disokong oleh pasaran buruh yang berkualiti, rekod inflasi yang rendah dan stabil, sektor kewangan yang kukuh dan bermodal baik, dan aliran tunai bersih yang positif.

Penunjuk Ekonomi Utama Malaysia (2022):

USD252 bilion

(RM1,110 bilion)
Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)
USD370.6 bilion (2021)

9.3%

Pertumbuhan KDNK Sebenar (%)
3.1% (2021)

USD11,746

(RM53,379)
PNK per kapita pada harga semasa
USD11,043.4 (2021)

3.3%

Inflasi (%)
2.5% (2021)

3.8~4.0%

Kadar Pengangguran
4.6% (2021)

USD114.6 bilion

Rizab Antarabangsa
USD116.9 billion (2021)

Ekonomi Malaysia kekal berdaya tahan dan bertumpu pada asas yang kukuh. Struktur ekonominya yang pelbagai, sistem kewangan yang baik, tindak balas kesihatan awam yang berkesan dan sokongan dasar makroekonomi yang proaktif menunjukkan bahawa Malaysia akan dapat mengatasi cabaran dengan lebih baik berbanding negara-negara lain.

-Richard Record, Pakar Ekonomi Bank Dunia, Makroekonomi, Perdagangan dan Amalan Pelaburan Global (2020)

Berada dalam kedudukan yang ideal

Malaysia berada dalam kedudukan yang baik di salah satu kawasan ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia. Rantau Asia Tenggara mencatatkan purata pertumbuhan KDNK 5.3% setahun sepanjang 20 tahun yang lalu.

Ditengah-tengah Asia Tenggara


Purata pertumbuhan KDNK ASEAN dijangka berkembang sebanyak 5.2% pada tahun 2022 dan 5.3% pada tahun 2023

(Asian Development Outlook, 2022)


Pusat Asia Tenggara

Akses pasaran lebih 660 juta orang dengan gabungan KDNK sebanyak AS$3.3 trilion (ASEAN Stats, 2022)


Rangkaian yang baik ke pelabuhan utama di Asia

Tiba di Mumbai, India dalam masa 6 jam dan tiba di Beijing, China dalam masa 9 jam


Bersebelahan salah satu laluan perkapalan yang paling sibuk di dunia

Selat Melaka menyediakan akses ke rantaian bekalan global melalui 2 pelabuhan utama.

Gerbang ke ASEAN dan Seterusnya

Malaysia merupakan sebuah ekonomi yang berorientasikan pasaran dengan 13 Perjanjian Perdagangan Bebas

Menghasilkan potensi pasaran sebanyak 3.9 bilion orang

Kos menjalankan perniagaan yang lebih rendah

Hampir 99% produk di ASEAN mempunyai tarif sifar

Menarik 31% FDI Global  

Saiz pasaran global dianggarkan menarik 31% FDI Global

Tenaga Kerja Ke-3 Terbesar di Dunia

ASEAN mempunyai tenaga kerja ketiga terbesar di dunia dan kelas pertengahan yang semakin berkembang – enjin berkuasa untuk pertumbuhan jangka panjang

Aliran masuk FDI terbesar di sebarang rantau pasaran yang baru muncul   

Terus menjadi penggerak pertumbuhan untuk FDI di Asia dan global (Pemantau Trend Pelaburan 2021 UNCTAD)

Ekonomi yang Pelbagai

Daripada sebuah negara yang pernah bergantung pada pertanian dan komoditi utama, ekonomi Malaysia telah melalui transformasi yang luar biasa kepada ekonomi yang dipacu eksport dan pelbagai, dikuasakan oleh teknologi canggih, inovasi pemangkin, industri berasaskan pengetahuan dan ekonomi digital yang komprehensif. Anjakan dinamik ini telah membuka jalan kepada ekosistem yang teguh disokong oleh rantaian bekalan matang dan bersepadu yang menyokong pertumbuhan perniagaan anda.

Ringkasan Industri: Pelaburan Swasta Secara Keseluruhan di Malaysia Pada Tahun 2022

Sektor perkilangan memegang kedudukan penting dalam rantaian bekalan global, menyumbang secara signifikan kepada perniagaan dan perdagangan antarabangsa. Pada masa yang sama, sektor perkhidmatan secara komprehensif memenuhi keperluan aktiviti domestik yang pelbagai, memupuk pertumbuhan ekonomi dan pembangunan di Malaysia.

 

Malaysia ialah hab perniagaan strategik di Asia Tenggara, memperlihatkan pelbagai sektor yang disokong oleh tenaga kerja mahir. Negara ini mempunyai hubungan baik dengan pasaran global dan rantaian bekalan, menawarkan persekitaran perniagaan yang menggalakkan. Malaysia adalah negara yang ideal untuk memulakan atau mengembangkan perniagaan anda.

Jaringan Perdagangan yang Luas, Kos Menjalankan Perniagaan yang Lebih Rendah

Malaysia telah menandatangani dan melaksanakan pelbagai perjanjian perdagangan bebas (FTA), yang merangkumi FTA dua hala dengan Jepun, Pakistan, India, New Zealand, Chile, Australia dan Turki. Di peringkat ASEAN, Malaysia mempunyai FTA serantau melalui Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dengan China, Korea, Jepun, Australia, New Zealand dan India. 

Perjanjian ini telah mewujudkan sebuah pasaran berpotensi yang merangkumi 3.9 bilion orang. Sehingga 99% daripada jumlah produk mempunyai duti import 0% di bawah FTA Malaysia dengan ASEAN.

Halangan perdagangan yang lebih rendah bermaksud kos perniagaan dapat dikurangkan, memberikan syarikat keutamaan kepada akses untuk merebut peluang pertumbuhan dalam salah satu blok perdagangan terbesar di dunia.

Meluaskan Peluang Pelaburan Melalui RCEP

Malaysia merupakan salah satu daripada 15 negara yang menandatangani Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), perjanjian perdagangan bebas terbesar di dunia – mewakili 30% daripada populasi global dan 30% daripada KDNK global dan dijangka meningkat sehingga 50% menjelang 2030. Perjanjian ini ditetapkan untuk memupuk kerjasama, memacu pemulihan ekonomi, dan mewujudkan persekitaran pelaburan yang liberal dan berdaya saing. Dengan negara anggota RCEP antara rakan dagangan utama Malaysia, ia menjanjikan kemudahan pelaburan yang dipertingkatkan dan fasilitasi pelaburan, memperkasakan peluang untuk pertumbuhan.

 

RCEP berusaha untuk mewujudkan perkongsian ekonomi yang memberi manfaat kerana ia bertujuan untuk meningkatkan perdagangan, pelaburan, ketersambungan, dan integrasi ekonomi serantau, memacu pemulihan rantau ini.

Meluaskan Akses Pasaran dengan CPTPP

Selain RCEP, Malaysia juga merupakan salah satu daripada 11 negara yang menandatangani Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP). Dalam perjanjian perdagangan bebas (FTA) holistik ini, Malaysia bekerjasama dengan negara-negara yang mewakili 13.4% daripada KDNK global. CPTPP akan meletakkan Malaysia pada kedudukan strategik dan meningkatkan daya saing negara di arena global dengan meluaskan aksesnya kepada pasaran baharu seperti Kanada, Mexico dan Peru, yang tidak dilindungi oleh mana-mana FTA sedia ada.

 

Di bawah CPTPP, hampir 100% eksport Malaysia ke semua negara CPTPP akan menikmati layanan bebas cukai menjelang 2033.

Kedudukan Global Malaysia

Pengiktirafan Global Terhadap Malaysia

Malaysia adalah merupakan salah satu negara yang paling pesat berkembang di rantau ini, disenaraikan pada kedudukan teratas antara pasaran pesat membangun untuk pelaburan. Terkenal dengan perlindungan pelabur dan responsifnya dalam memudahkan keperluan perniagaan, Malaysia adalah destinasi ideal untuk pelaburan dan urusniaga perniagaan anda.

Pertama

Negara terbaik di Asia Tenggara yang baharu muncul untuk Pelaburan Asing

(Indeks Peluang Global, Bloomberg 2022)

Pertama

Negara Asia Tenggara baharu muncul yang paling berpotensi menarik pelabur asing

(Indeks Peluang Global Institut Milken 2022)

Ke-2

Negara paling berdaya saing di ASEAN

(Buku Tahunan Daya Saing Dunia 2023, IMD)

Ke-3

Ekonomi berpendapatan sederhana atas yang paling inovatif di dunia

(Indeks Inovasi Global 2022, Pertubuhan Hartanah Intelek Dunia (WIPO))

Ke-4

Pasaran baharu muncul yang paling kompetitif

(Indeks Ketangkasan Logistik bagi Pasaran Baharu Muncul 2022)

wpChatIcon