Jentera & Logam - Industri Sokongan Kejuruteraan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Jentera & Logam – Industri Sokongan Kejuruteraan

Industri Sokongan
Kejuruteraan

Industri sokongan kejuruteraan Malaysia (ESI) merangkumi syarikat yang menjalankan pelbagai aktiviti termasuk acuan dan dai, pemesinan, tera logam, tuangan logam, kejuruteraan permukaan, rawatan panas, fabrikasi dan penempaan. Ini merupakan industri penting yang menyokong pembangunan industri negara kerana hubungannya dengan pelbagai sektor ekonomi seperti pembuatan, pembinaan, pengangkutan dan industri utama.

 

Pemain dalam industri ini terus meningkatkan kemudahan mereka dan memanfaatkan teknologi untuk memenuhi syarat ketat pengeluar peralatan asli (OEM) untuk alat ganti dan komponen serta perkhidmatan kejuruteraan ketepatan.

 

Syarikat ESI Malaysia terkemuka yang mampu memberikan penyelesaian untuk memenuhi permintaan global yang terus berkembang dan canggih termasuklah Alpha Master, Eng Teknologi, Sena Diecasting Industries, Walta Engineering, Improvage Precision, Notion VTec dan Kobay Technology.

 

Syarikat-syarikat ini membangun dan menghasilkan komponen bermodul yang bernilai tambah tinggi, struktur mesin, bahagian kejuruteraan ketepatan, fabrikasi logam lembaran dan sub-pemasangan serta melakukan penamat permukaan bagi industri yang mempunyai kadar pertumbuhan tinggi seperti peranti perubatan, aeroangkasa dan E&E terutamanya subsektor semikonduktor.

71.1%

Pelaburan Domestik

(RM587.9 juta)

RM827.4 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2021

80%

28.9%

Pelaburan Asing

(RM239.5 juta)

RM827.4 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2021

71.1%

Pelaburan Domestik

(RM587.9 juta)

28.9%

Pelaburan Asing

(RM239.5 juta)

55

Projek Diluluskan

2,159

Peluang Pekerjaan

Sorotan Pelabur Kami

Penang Automation Cluster (PAC) merupakan kluster komponen & fabrikasi berketepatan tinggi bersepadu canggih yang pertama seumpamanya yang diasaskan oleh 3 LLC di Pulau Pinang, iaitu ViTrox, Pentamater dan Walta Engineering. Ia mempamerkan ekosistem rantaian bekalan tempatan sehenti yang menyokong LLC dan MNC bagi komponen & fabrikasi ketepatan canggih, inovatif dan menjimatkan kos. PAC dilengkapi dengan sistem Pembuatan Pintar V-One untuk membolehkan pemantauan masa nyata & pemanfaatan pemicu kawalan mesin, kapasiti mesin & analisis data yang canggih. PAC terus menikmati dasar kerajaan yang mesra perniagaan, infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan persekitaran perniagaan yang rancak di Malaysia.

- Penang Automation Cluster (PAC)

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Hantar permohonan anda untuk mendapatkan Lesen Perkilangan atau insentif lain di sini.
wpChatIcon