contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Lain-lain Perkhidmatan – Perkhidmatan Kewangan

Perkhidmatan Kewangan

Perbankan, insurans dan pasaran modal (pengurusan dana, nasihat pelaburan, perancangan kewangan, modal teroka dan pembrokeran) adalah komponen dalam subsektor perkhidmatan kewangan. Kegiatan ini berada di bawah bidang kuasa Bank Negara Malaysia (Bank Negara) untuk aktiviti dalam pesisir, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan untuk aktiviti luar pesisir dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Pelaburan yang diluluskan pada tahun 2019 berjumlah RM4.14 bilion di mana sumber domestik menyumbang RM3.42 bilion sementara pelaburan asing pula berjumlah RM718 juta. Sebanyak 119 peluang pekerjaan bernilai tinggi telah dihasilkan dalam subsektor ini sepanjang tempoh tersebut. Hala tuju sistem kewangan di Malaysia direncanakan dalam Pelan Pembangunan Sektor Kewangan dengan sasaran untuk membawa sektor ini ke tahap berikutnya dengan menjadikannya lebih inklusif dan terintegrasi sepenuhnya dengan sistem kewangan antarabangsa. Malaysia juga berada dalam kedudukan yang baik untuk menjadi hab global bagi kewangan Islam antarabangsa, memanfaatkan kekuatan dan kepemimpinan kami dalam kewangan Islam.

Hala tuju sistem kewangan di Malaysia telah dimasukkan ke dalam Pelan Pembangunan Sektor Kewangan dengan sasaran untuk menjadikan sektor ini berada pada tahap terbaik dengan menjadikannya lebih inklusif dan berhubung dengan sistem kewangan antarabangsa. Malaysia juga berada dalam kedudukan terbaik untuk menjadi hab global kewangan Islam antarabangsa, memanfaatkan kelebihan dan kepemimpinan kita dalam kewangan Islam.

24

Projek Diluluskan

RM 4.14 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan

pada 2019

119

Peluang Pekerjaan

Aktiviti pembiayaan kewangan akan beralih ke arah yang lebih berasaskan pasaran

2010

 

 

Lebih banyak pembiayaan yang berasaskan pasaran

 

2020

 

Sumber: Pelan Sektor Kewangan, (2011-2020)

Peratusan Kewangan Islam daripada Jumlah Pembiayaan Domestik Akan Berkembang Lebih Besar

2010

 

 

Peratusan kewangan Islam yang lebih tinggi

 

2020

 

Sumber: Pelan Sektor Kewangan, (2011-2020)

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai dasar, insentif dan kemudahan untuk sektor kewangan
wpChatIcon
X