This site
is mobile
responsive


Lain-lain Perkhidmatan – Hartanah

Hartanah

Subsektor hartanah merangkumi industri perumahan (tidak termasuk bangunan komersial) di Malaysia dan merupakan penyumbang terbesar pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkhidmatan.

 

Pada tahun 2020, sejumlah 1,045 projek telah diluluskan dengan jumlah pelaburan RM31.2 bilion, secara eksklusif daripada pemain domestik. Walaupun bilangan kelulusan menurun pada tahun 2020, subsektor terus memainkan peranan penting dan ketara dalam ekonomi negara, mengekalkan kedudukannya sebagai penyumbang terbesar (46.8%) kepada pelaburan yang diluluskan dalam sektor perkhidmatan.

 

Antara inisiatif untuk meningkatkan sektor pasaran hartanah dan memenuhi permintaan perumahan ialah pengenalan semula Kempen Pemilikan Rumah Negara. Dalam tempoh ini, pembeli rumah Malaysia boleh menikmati pengecualian dan potongan cukai duti setem. Di samping itu, Kerajaan akan terus mengkaji semula dasar yang berkaitan secara aktif untuk terus menyokong dan menstabilkan pasaran perumahan tempatan melalui Dasar Perumahan Negara 2.0.

 

1,045

Projek Diluluskan

pada 2019

RM31.2 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Dasar Perumahan Kebangsaan
(2018-2025)

 

 

 

Ketersediaan Perumahan Berkualiti

 

Kebolehcapaian dan Keupayaan yang Lebih Besar untuk Memiliki Rumah

 

Kejiranan yang Baik dan Sepadu

 

Penyelarasan yang Lebih Baik antara Pembangunan Perumahan dan Pengangkutan

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai dasar, insentif dan kemudahan untuk subsektor perkhidmatan hartanah
Terokai maklumat lebih lanjut di laman web Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)
wpChatIcon
X