Xin Hwa akan menubuhkan pusat e-fulfilment RM100 juta di Shah Alam - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Xin Hwa akan menubuhkan pusat e-fulfilment RM100 juta di Shah Alam

Xin Hwa akan menubuhkan pusat e-fulfilment RM100 juta di Shah Alam

15 Mac 2022

Xin Hwa Holdings Bhd (Xin Hwa), penyedia perkhidmatan logistik bersepadu domestik, telah melabur kira-kira RM100 juta untuk mewujudkan pusat e-pemenuhan di Shah Alam.

Xin Hwa berkata pusat e-pemenuhan itu adalah bangunan yang dibina khas, direka khas untuk memudahkan logistik e-dagang dan untuk menyokong pasaran e-dagang yang berkembang pesat, yang memerlukan volum tinggi dan pakej bersaiz lebih kecil secara amnya.

“Kemudahan ini adalah sebahagian daripada strategi pengembangan kapasiti gudang Xin Hwa yang bertujuan untuk memanfaatkan peningkatan permintaan bagi ruang pergudangan akibat gangguan rantaian bekalan dan pertumbuhan aktiviti dagangan dalam talian.

“Lebih penting lagi, penubuhan ini akan mewujudkan lebih banyak pekerjaan bernilai tinggi untuk rakyat Malaysia di samping menyediakan negara platform yang ideal untuk memudahkan pertumbuhan pesat e-dagang,” katanya dalam satu kenyataan.

Terletak secara strategik di sepanjang Lebuhraya ELITE, pusat ini terdiri daripada pejabat tujuh tingkat dan gudang tiga tingkat dengan jumlah binaan 300,000 kaki persegi.

Xin Hwa berkata pelancaran pusat itu hari ini adalah tepat pada masanya untuk industri logistik Malaysia berikutan kekurangan ruang pergudangan yang berpunca daripada peralihan pengguna kepada membeli-belah dalam talian, yang diburukkan lagi oleh gangguan rantaian bekalan.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman berkata agensi itu terus memudahkan syarikat logistik Malaysia menceburi perniagaan e-dagang, terutamanya melalui segmen e-pemenuhan.

“MIDA yakin penglibatan berterusan antara sektor awam dan swasta akan mempercepatkan pembangunan ekosistem logistik dan e-dagang Malaysia.

“Matlamat kami adalah untuk mewujudkan lebih banyak perniagaan dan pekerjaan bagi meningkatkan keseluruhan kekayaan dan kemakmuran negara,” katanya.

Pengarah Urusan Xin Hwa Ng Aik Chuan berkata syarikat itu menyasarkan untuk meneruskan pemulihan kukuh dalam industri logistik ketika negara berkembang ke arah endemis dan pembukaan semula sempadan antarabangsa pada masa hadapan.

“Sehubungan itu, kami telah pun merancang untuk pelaburan selanjutnya untuk terus mengembangkan kapasiti logistik dan pergudangan kami dan berharap dapat bekerjasama dengan MIDA untuk merealisasikan rancangan ini,” katanya.

Xin Hwa menawarkan kedua-dua pilihan pergudangan berbon dan tidak berbon melalui lapan gudangnya, di mana lima daripadanya berada di Johor dan masing-masing satu di Klang, Shah Alam dan Kuantan.

Pada masa ini, syarikat itu mempunyai kapasiti penyimpanan yang mencukupi kira-kira 1.2 juta kaki persegi.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon