VS Industry peruntuk RM200 juta perbelanjaan modal - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


VS Industry peruntuk RM200 juta perbelanjaan modal

VS Industry peruntuk RM200 juta perbelanjaan modal

08 Jan 2021

VS Industry Bhd (VS), penyedia perkhidmatan pembuatan elektronik memperuntukkan perbelanjaan modal sebanyak RM200 juta bagi tahun kewangan 2021 untuk mengembangkan dan meningkatkan kapasiti dan keupayaannya.

Pengarah Urusannya, Datuk SY Gan, berkata meskipun 2020 adalah tahun yang sukar bagi syarikat itu berikutan cabaran pasaran yang belum pernah berlaku sebelum ini akibat pandemik COVID-19 dan isu-isu makroekonomi yang berterusan, namun ia berjaya memperoleh dua pelanggan baharu dari Amerika Syarikat (AS).

“Selain itu, kami juga menjangkakan tempahan kukuh daripada pelanggan sedia ada kami akan kekal dalam tempoh terdekat ini. Dengan ini dan pelanggan yang baru diperoleh, kapasiti sedia ada kami dijangka dipenuhi sepenuhnya pada 2021.

“Oleh itu, kami memperuntukkan kira-kira RM200 juta bagi perbelanjaan modal tahun kewangan 2021 untuk mengembang dan meningkatkan kapasiti dan keupayaan kami,” katanya dalam satu kenyataan selepas mesyuarat agung tahunan ke-38 syarikat itu.

Pada masa hadapan, beliau berkata, VS mahu mengekalkan standard kecemerlangan dalam operasinya dan berusaha bagi serahan berkualiti tinggi tepat pada masa kepada pelanggan.

“Kami berusaha menambah baik prestasi dalam tahun kewangan fiskal baharu mencatatkan keuntungan bersih suku tahun terbaik yang pernah dicatatkan sebanyak RM66.7 juta dalam suku pertama 2021 dan disokong oleh pemulihan semula ekonomi global dan tempatan,” katanya.

Sebagai sebahagian daripada pelan pengembangan kapasitinya, VS pada 14 Okt, 2020 memeterai Perjanjian Jual dan Beli dan Pembinaan dengan Ipark Development Sdn Bhd, anak syarikat AME Elite Consortium Bhd, untuk membeli enam bidang tanah dengan bangunan industri di Senai, Johor, dengan jumlah bayaran RM98.8 juta.

Pembelian itu dijangka selesai pada 3 Jun 2021.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon