UPM lonjak 28 anak tangga dalam THE Emerging Economies Rankings 2021 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


UPM lonjak 28 anak tangga dalam THE Emerging Economies Rankings 2021

UPM lonjak 28 anak tangga dalam THE Emerging Economies Rankings 2021

10 Mac 2021

Universiti Putra Malaysia (UPM) mencatatkan pencapaian membanggakan apabila membuat lonjakan sebanyak 28 anak tangga dalam Times Higher Education  (THE) Emerging Economies Rankings 2021. 

Penarafan itu telah diumumkan pada 9 Mac melalui laman web rasmi THE World University Rankings, meletakkan UPM di tangga ke-78 universiti terbaik berbanding ranking ke-106 pada tahun lalu.

Ini sekali gus meletakkan UPM dalam kelompok 100 universiti terbaik bersama dua universiti tempatan lain daripada 606 universiti antarabangsa yang tersenarai.

Menurut kenyataan UPM, penilaian ranking dilakukan menggunakan lima kriteria utama yang mempunyai 13 indikator sama seperti digunakan dalam penilaian THE World University Rankings. 

Lima kriteria utama itu adalah pengajaran, penyelidikan, rujukan, pandangan antarabangsa dan pendapatan industri.

“Kekuatan UPM terletak pada kriteria pandangan antarabangsa apabila disenaraikan pada tangga ke-23 terbaik antara universiti yang tersenarai dan ranking ke-2 Malaysia selepas Universiti Malaya,” katanya.

THE Emerging Economies Rankings diperkenalkan pada 2014 dengan mengambil kira dan menilai institusi pengajian tinggi di 48 negara yang ditakrifkan oleh London Stock  Exchange’s FTSE Group sebagai negara membangun atau sedang membangun.

Sumber: Utusan Malaysia

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon