Tumpu kepada automasi, pendigitalan akan bantu sokong pemulihan pasca pandemik - SAMENTA - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Tumpu kepada automasi, pendigitalan akan bantu sokong pemulihan pasca pandemik – SAMENTA

Tumpu kepada automasi, pendigitalan akan bantu sokong pemulihan pasca pandemik – SAMENTA

12 Okt 2022

Kecairan keseluruhan yang akan diterima serta tumpuan kepada automasi dan pendigitalan yang diumumkan dalam Bajet 2023 akan membantu menyokong pemulihan pasca pandemik, menurut Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SAMENTA).

Bagaimanapun, Pengerusinya Datuk William Ng berkata adalah lebih berkesan untuk membenarkan pengurangan dua kali untuk pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D), pendigitalan, automasi serta pematuhan alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat (ESG) selain kemudahan pembiayaan.

“Kebanyakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tidak bersedia untuk melabur secara besar-besaran dalam menaik taraf kilang dan proses berikutan ketidaktentuan politik dan ekonomi semasa.

“Oleh itu, kemudahan pembiayaan bersasar seperti yang diumumkan tidak akan memberi banyak perbezaan daripada pakej intervensi bajet yang lebih lengkap,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Presiden Institut Akauntan Malaysia (MIA) Datuk Bazlan Osman percaya bahawa penting untuk membina daya tahan PKS bagi memanfaatkan peluang pertumbuhan.

“Inisiatif bajet untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) akan terus memacu pertumbuhan mereka dan mewujudkan peluang untuk profesion kami seperti memberi jaminan dan khidmat nasihat,” katanya dalam kenyataan berasingan.

Mengenai inisiatif berorientasikan wanita, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Wan Ahmad Rudirman Wan Razak berkata langkah itu akan membantu menangani kekurangan tenaga kerja dalam kalangan akauntan profesional dalam amalan awam dan perniagaan.

“Bajet ini menyediakan beberapa insentif menarik untuk menarik dan mengekalkan tenaga kerja wanita, termasuk akauntan wanita profesional,” katanya.

MIA turut menggalakkan syarikat dan firma ahli untuk menyesuaikan fleksibiliti tempat kerja mereka supaya lebih sesuai dengan keperluan profesional wanita dengan komitmen keluarga dan memudahkan dasar untuk menggalakkan pekerja wanita kembali dalam sektor tenaga kerja.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon