TNB bangun loji tenaga hidroelektrik 300 MW di Kelantan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


TNB bangun loji tenaga hidroelektrik 300 MW di Kelantan

TNB bangun loji tenaga hidroelektrik 300 MW di Kelantan

07 Sep 2021

Tenaga Nasional Bhd (TNB) melalui anak syarikat milik penuhnya, TNB Power Generation Sdn Bhd (TNB Genco) menerima surat pemberitahuan daripada Kementerian Tenaga dan Sumber Asli untuk membangunkan loji tenaga hidroelektrik 300 megawatt (MW) di Kelantan.

TNB dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini mengumumkan surat pemberitahuan itu meminta TNB Genco untuk memenuhi syarat-syarat tertentu sebelum pelaksanaan projek.

“Seperti yang disyaratkan kerajaan, TNB Genco memperbadankan sebuah syarikat projek milik penuh bernama TNBPG Hydro Nenggiri Sdn Bhd bagi melaksanakan projek itu.

“Kerja-kerja pembinaan projek ini dianggarkan mengambil masa lima tahun dan jangkaan jangka masa operasi komersialnya adalah menjelang 1 Jun 2027,” katanya.

Projek berkenaan akan meningkatkan bahagian pasaran penjanaannya, terutama daripada hidro dan meningkatkan kecekapan keseluruhan portfolio aset penjanaannya termasuk tenaga boleh diperbaharui.

Projek ini juga akan meningkatkan keselamatan tenaga untuk negara dan membawa kesan sosio-ekonomi yang positif bagi Malaysia, Kelantan serta masyarakat tempatan.

“Ia juga akan memberi faedah tambahan kepada Kelantan daripada segi mitigasi banjir, bekalan air bersih dan air mentah untuk pengairan,” katanya.

Katanya lagi, projek berkenaan akan memperkukuhkan keselamatan bekalan tenaga di Semenanjung Malaysia, khususnya ke wilayah timur, memastikan lebih jauh kemampuan penyedia utiliti untuk memainkan peranannya dalam menyeimbangkan opsyen tenaga kepada negara.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon