Syarikat semikonduktor Taiwan minat labur dalam MQTech - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Syarikat semikonduktor Taiwan minat labur dalam MQTech

Syarikat semikonduktor Taiwan minat labur dalam MQTech

28 Ogo 2022

MQ Technology Bhd (MQTech) menerima cadangan pelaburan sehingga 30 peratus dalam ekuitinya daripada Taiwan Superconductor International Semiconductor Technology Co. Ltd. (TSIST).

Untuk rekod, pada 2 Ogos lalu, MQTech memeterai Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan dengan TSIST bagi rundingan membabitkan minat syarikat semikonduktor dari Taiwan itu untuk melabur dalam MQTech menerusi penyertaan dalam aktiviti korporat pada masa akan datang.

MQTech dalam satu kenyataan berkata, aktiviti korporat dan kuantum jumlah pelaburan TSIST hendaklah dibincangkan dan dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Hasil daripada aktiviti korporat, TSIST akan membantu dan menyediakan pengetahuan teknikal kepada kepada MQTech untuk mengembangkan operasi semikonduktor di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif TSIST, Prof Liu Chien-Lung, berkata syarikat itu memilih melabur dalam MQTech kerana ia adalah syarikat paling akomodatif berbanding peserta pasaran yang lebih besar, meskipun menjadi syarikat semikonduktor yang disenaraikan di Bursa Malaysia.

“Ia akan menjadi sangat menarik untuk melihat bagaimana kami mengembangkan MQTech menjadi peserta semikonduktor besar dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

“Kami mahu menjadikan MQTech sebagai pembekal pasaran utama dunia dan memberi tumpuan kepada semikonduktor generasi ketiga, sambil mewujudkan rantaian industri bersepadu serta membangunkan semikonduktor generasi keempat,” katanya.

Chien-Lung akan terbang dari Taiwan dan akan memuktamadkan cadangan perjanjian dengan Pengarah MQTech pada 20 dan 21 September ini.

Pengarah Urusan MQTech, Tong Sian Shyen berkata, dengan komitmen dan sokongan modal baharu serta pemindahan teknologi semikonduktor daripada peserta semikonduktor Taiwan, MQTech akan dapat berkembang jauh lebih pantas berbanding sebelum ini.

Semalam, MQTech mengumumkan keuntungan sederhana RM1.3 juta bagi suku tahun berakhir 30 Jun 2022.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon