Syarikat Malaysia digesa manfaatkan peluang kebangkitan teknologi China - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Syarikat Malaysia digesa manfaatkan peluang kebangkitan teknologi China

Syarikat Malaysia digesa manfaatkan peluang kebangkitan teknologi China

17 Dis 2020

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Lim Ban Hong menggesa agar lebih banyak syarikat Malaysia dan China meningkatkan kerjasama dalam bidang berteknologi tinggi bagi mengukuhkan hubungan dagangan dua hala, pelaburan serta ekonomi.

Dalam kenyataan hari ini, beliau berkata ini penting dalam usaha melonjakkan pemulihan ekonomi Malaysia berikutan impak pandemik COVID-19.

“Malaysia dan China boleh meningkatkan kerjasama dalam industri bernilai tinggi yang dapat memacu usaha negara untuk berganjak ke arah berintensifkan pengetahuan serta menjadi hab produk dan perkhidmatan mewah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada webinar bertajuk ‘Malaysia2China: Merebut Peluang Kebangkitan Teknologi China’ anjuran kementerian itu yang diadakan baru-baru ini.

Pada sesi itu, Lim turut menggalakkan syarikat-syarikat tempatan, terutama dalam sektor elektrikal dan elektronik (E&E) untuk meninjau peluang perniagaan yang tidak hanya membabitkan firma maju di bandar peringkat pertama China, tetapi juga syarikat perusahaan kecil dan sederhana di bandar peringkat kedua dan ketiga yang merupakan hab berteknologi tinggi.

Lim juga menyifatkan industri E&E Malaysia memainkan peranan penting dalam usaha pemulihan ekonomi negara selain menjana pertumbuhan semula akibat pandemik itu.

“Landskap E&E Malaysia stabil dengan permintaan kukuh membabitkan keupayaan pembuatan pintar, automasi dan inovasi teknologi.

“Peningkatan permintaan ini pastinya dapat menjadi pemangkin bagi menyokong dasar kerajaan untuk melonjakkan pelaksanaan teknologi-teknologi Industri 4.0,” katanya.

Menurut Lim, bagi tempoh 10 bulan pertama 2020, jumlah dagangan E&E Malaysia menokok sebanyak satu peratus kepada RM522.7 bilion berbanding tempoh sama 2019 walaupun dalam persekitaran tidak menentu akibat COVID-19.

Source: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon