B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA wujudkan kerjasama akademik-industri antara Panasonic, UM

MIDA wujudkan kerjasama akademik-industri antara Panasonic, UM

18 Dis 2020

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) membantu mewujudkan kerjasama antara Panasonic Appliances Air-conditioning Malaysia Sdn Bhd (PAPAMY) dan Universiti Malaya (UM) untuk membentuk kerjasama akademik dan industri.

Kedua-dua pihak itu hari ini memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dan akan mewujudkan rangka kerja yang kukuh untuk kerjasama strategik bagi projek penyelidikan Sarjana dan PhD, latihan perindustrian dan penempatan pekerjaan serta penyelidikan antara profesor, penyelidik UM dan PAPAMY.

Skop tumpuan segera untuk kerjasama itu adalah dalam bidang peningkatan Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0), khususnya dalam bidang pembuatan dan kecemerlangan kejuruteraan, katanya dalam kenyataan bersama.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif II MIDA Ahmad Khairuddin Abdul Rahim, yang menyaksikan majlis pemeteraian itu, berkata kehadiran Panasonic di Malaysia menjadi contoh kepada bagaimana perniagaan dan teknologi berkembang berikutan syarikat itu terus melakukan penyesuaian yang diperlukan untuk melatih semula tenaga kerjanya dan beralih kepada automasi dan robotik.

“Walaupun banyak syarikat tidak bersedia untuk mengeluarkan perbelanjaan untuk latihan dalam tempoh mencabar ini, PAPAMY telah memilih untuk memulakan kerjasama industri-akademik dengan universiti tempatan yang bereputasi, UM, yang mahu meningkatkan tenaga kerja kami dengan kemahiran digital yang relevan, daya tahan dan daya maju untuk menghadapi cabaran daripada iklim ekonomi yang tidak menentu,” katanya.

MIDA berharap MoU tersebut yang memanfaatkan kepakaran di PAPAMY dan UM akan memainkan peranan penting untuk membina kumpulan tenaga kerja yang sedia untuk industri dan dinamik pada masa depan.

Agensi promosi pelaburan itu berkata Malaysia yang kini ke arah era Industri 4.0 yang menuntut kepada keperluan yang semakin meningkat untuk gabungan pengetahuan teknikal, pemikiran kritis, kemampuan menyelesaikan masalah dan kemahiran insaniah, tenaga kerja perlu maju dalam bidang pemacu teknologi Industri 4.0 seperti Internet of Things untuk memenuhi keperluan industri.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon