SMART, IBM jalin kerjasama transformasi pembuatan pintar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


SMART, IBM jalin kerjasama transformasi pembuatan pintar

SMART, IBM jalin kerjasama transformasi pembuatan pintar

04 Mei 2021

SMART Modular Technologies (SMART), peneraju penyelesaian pembuatan memori dan penyimpanan khusus Malaysia, menjalinkan kerjasama dengan IBM untuk mentransformasikan operasinya kepada kemudahan pembuatan termaju dan memimpin agenda Industri 4.0.

Menerusi kerjasama itu, SMART akan menggunakan IBM Maximo Visual Inspection bersepadu dengan robot kolaboratif dikuasakan kecerdasaran buatan (COBOTS) bagi mengembangkan penyelesaian pembuatan yang inovatif sambil memperkasakan tenaga kerjanya dengan kemahiran teknologi terkini.

Mengulas mengenainya Pengurus Besar SMART, Vejay Kumar, berkata kerjasama dengan IBM membolehkan syarikat itu mengubah dan menginovasi operasi dalam usaha meningkatkan langkah pelaksanaan Industri 4.0 untuk perniagaan masa depan.

“Operasi pembuatan yang sangat digital adalah penting untuk membolehkan kita menjadi sangat produktif, meningkatkan kecekapan dan kualiti produk serta berkolaborasi dengan tenaga kerja yang berkemahiran.

“Kami menjangkakan proses pemeriksaan automatik akan membantu meningkatkan hasil pengeluaran kami sebanyak 10 peratus, sementara ia turut meningkatkan pengeluaran keseluruhan sebanyak 20 peratus,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Operasi pembuatan SMART di Pulau Pinang menjadi pusat operasi rantaian bekalan utama untuk pasaran elektronik Asia termasuk menjadi pusat kecemerlangan pembuatan produk transformatif untuk perniagaan global syarikat.

Sementara itu, Pengarah Urusan IBM Malaysia, Catherine Lian, berkata kerjasama dengan SMART dalam perjalanan transformasi digital dapat mempercepatkan inovasi merentasi pembuatan bernilai tambah tinggi.

“Dengan kemampuan Pemeriksaan Visual IBM Maximo, kami membawakan satu set mata dan automasi pintar baru ke bahagian pembuatan untuk membolehkan SMART memaksimumkan pengeluaran sambil meminimumkan kos dan kecacatan,” katanya.

SMART menerima semua alat dan latihan diperlukan daripada IBM untuk melaksanakan dan memanfaatkan teknologi baru muncul dan termaju dalam industri menerusi rangkaian bengkel pemikiran serta reka bentuk kecerdasan buatan (AI) dan Hybrid Cloud dan internet kebendaan (IoT).

Lian berkata, IBM percaya dalam menyediakan sumber daya dan kemahiran yang diperlukan pelanggan untuk mendapatkan kepakaran yang tidak dapat ditandingi dalam bidangnya bagi memberikan kelebihan daya saing untuk berkembang di era digital.

“Pembuatan menjadi semakin cekap, modular dan automatik. Untuk mencapai potensi penuh, sangat penting bagi industri untuk terus menerapkan langkah dengan memasukkan teknologi Industri 4.0 dalam transformasi digital mereka,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon