SilTerra menandatangani perjanjian dengan ILI Technology Corp dari Taiwan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


SilTerra menandatangani perjanjian dengan ILI Technology Corp dari Taiwan

SilTerra menandatangani perjanjian dengan ILI Technology Corp dari Taiwan

29 Nov 2021

SilTerra Malaysia Sdn Bhd telah memeterai perjanjian pembekalan dan pembelian wafer berbilang tahun dengan ILI Technology Corp (Ilitek), sebuah firma yang hanya mereka bentuk dan menjual kawalan sesentuh dan litar bersepadu (IC) pemacu yang berpangkalan di Taiwan.

Di bawah perjanjian itu, SilTerra akan bekerjasama dengan Ilitek dalam pembangunan teknologi dan fabrikasi wafer yang menyasarkan kawalan sesentuh dan IC pemacu paparan untuk pasaran industri dan peralatan rumah.

“Ilitek telah menjadi rakan kongsi teknologi dan perniagaan jangka panjang SilTerra sejak 2006,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Kedua-dua syarikat akan terus bekerja rapat dalam pembangunan produk dan pengeluaran besar-besaran berdasarkan platform teknologi voltan tinggi 0.16um dan 0.13um SilTerra.

Teknologi voltan tinggi ialah salah satu teknologi pemboleh yang paling berjaya dan penting daripada SilTerra untuk pasaran IC pemacu paparan global bagi panel kecil yang boleh dipakai dan peranti mudah alih, panel sederhana untuk monitor dan panel besar untuk aplikasi TV.

Pengarah Urusan Kumpulan Dagang NeXchange Bhd (DNeX) Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, yang juga Pengerusi Eksekutif SilTerra, berkata perjanjian itu menandakan satu peristiwa penting dalam aspirasi SilTerra untuk menjadi peneraju bertaraf dunia dalam pasaran semikonduktor global dari segi kecemerlangan operasi dan kemajuan teknologi.

Beliau berkata perjanjian itu akan membantu SilTerra mendapatkan pemuatan wafer yang stabil, memastikan pertumbuhan yang mampan untuk syarikat pada masa hadapan.

Selain itu, perkongsian itu juga akan meliputi teknologi bersama dan pembangunan pasaran untuk mengembangkan perniagaan dan bahagian pasaran SilTerra dalam pasaran industri kawalan sesentuh, tambahnya.

SilTerra ialah pelaburan strategik DNeX, dan Beijing Integrated Circuit Advanced Manufacturing dan High-End Equity Investment Fund Center (Limited Partnership) (CGP Fund).

Baru-baru ini, SilTerra mengumumkan bahawa syarikat itu memeterai perjanjian pembekalan dan pembelian wafer berbilang tahun jangka panjang dengan ChipOne Technology (Beijing) Co Ltd bernilai lebih AS$400 juta.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon