Malaysia-Bangladesh boleh merangka perkongsian baharu giatkan semula industri pakaian - BMCCI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia-Bangladesh boleh merangka perkongsian baharu giatkan semula industri pakaian – BMCCI

Malaysia-Bangladesh boleh merangka perkongsian baharu giatkan semula industri pakaian – BMCCI

26 Nov 2021

Syarikat-syarikat Malaysia dan Bangladesh digesa untuk melihat kemungkinan menerima perkongsian baharu dalam bersama-sama membangunkan dan menggiatkan semula industri pakaian yang telah terjejas teruk disebabkan pandemik COVID-19.

Setiausaha Agung Bersama Dewan Perniagaan dan Perindustrian Bangladesh-Malaysia (BMCCI) Datuk Goonahalam Subramaniam berkata kerajaan Malaysia dan Bangladesh boleh mencari jalan memudahkan rancangan untuk bersama-sama mewujudkan hab pembuatan pakaian di Malaysia sebagai sebahagian daripada usaha menggiatkan semula industri pakaian.

“Hab itu harus diwujudkan di negeri yang mempunyai perkhidmatan logistik yang berhubung dengan baik dan projek itu, seterusnya, boleh meningkatkan pembangunan ekonomi di negeri yang dipilih,” katanya kepada Bernama.

Goonahalam berkata pihaknya bersedia bekerjasama dengan agensi perdagangan seperti Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dalam mencari lokasi yang sesuai untuk projek sektor berintensifkan buruh, memandangkan jumlah peluang pekerjaan yang boleh disediakan dan industri menjadi kunci kepada enjin bagi pertumbuhan dan pekerjaan.

“Hab pakaian di Malaysia harus dilengkapi dengan keupayaan penyelidikan dan pembangunan (R&D) bersama, dan antara lainnya pusat rawatan sisa dan reka bentuk,” katanya.

Beliau juga berkata Malaysia telah menjadi pencetus (trendsetter) global dalam bidang tekstil dan pakaian, sambil menambah pereka Malaysia telah mencipta pakaian yang dipakai oleh selebriti, ahli kerabat dan juga ketua negara.

Sebaliknya, beliau berkata ketersediaan luas tenaga kerja kos rendah dan rekod prestasi yang terbukti dalam pengeluaran dan eksport tekstil meletakkan Bangladesh sebagai hab pembangunan industri pakaian serantau di Asia.

“Melihat kepada keupayaan ini, hab pembuatan tekstil di Malaysia boleh direalisasikan melalui kemungkinan jalinan perniagaan antara kedua-dua negara dalam usaha membina ekosistem yang lebih kukuh dan komprehensif yang memfokuskan kepada bakat, kemahiran dan inovasi,” katanya.

Goonahalam memetik statistik Biro Promosi Eksport Bangladesh menyatakan dalam tempoh tujuh tahun lalu, lebih 5,000 kilang pakaian dibina di republik itu, sambil menambah Bangladesh pada hari ini adalah salah satu pengeksport pakaian terbesar di dunia, dengan sektor pakaian siap pakai (RMG) menyumbang lebih daripada 80 peratus eksportnya.

Bangladesh menyasarkan 8.0 peratus bahagian pasaran pakaian global untuk mencapai unjuran eksport RMG bernilai US$50 bilion (US$1=RM4.23) menjelang 2021.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon